Tašką dėl tėvų gerovės tikimasi padėti kitą savaitę

Vakar liberalams pavyko išsireikalauti tolesnio Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo svarstymo Seime. Vis dėto jaunoms šeimoms gerokai gyvenimą turintį pagerinti įstatymą tikimasi priimti kitąsavaitę, sulaukus Vyriausybės, kuriais jis buvo parduotas apsvarstyti, išvadų.

Nors vakar Seime iš esmės visoms įstatymo pataisoms ir pasiūlymams buvo pritarta, socialdemokratai replikavo, esą valstybė nebus pajėgi vykdyti tokius finansinius įsipareigojimus.

Birutė Vėsaitė piktinosi, kad gerokai turtingesnės šalys nei Lietuva neleidžia tokios prabangos, kokią ketinama įteisinti mūsų valstybėje – motinystės atostogas pratęsti iki trejų metų. Anot jos, šiuo metu ilgiausias motinystės atostogas numato tik Olandija – iki 1,5 metų.

Seimo narė piktinosi, kad toks sprendimas „Sodrai” kainuotų per milijardą litų ir žlugdytų jos biudžetą. Reaguodama į kitų parlamentarų pastabas, B. Vėsaitė galiausiai tokį liberalų pasiūlymą ilginti motinystės atostogas pavadino tiesiog „durnu”.

Tuo tarpu liberalai džiaugėsi, kad įstatymo priėmimas pagaliau pajudėjo ir liko vienintelė paskutinė stadija – įstatymo priėmimas, kuris greičiausiai turėtų vykti kitą antradienį arba ketvirtadienį. Tai turėtų paaiškėti šį klausimą įtraukus į Seimo dienotvarkę.

Dauguma (42 iš 55) parlamentarų vis dėlto pritarė svarstymams ir didesnių prieštaravimų nesulaukta. Jeigu įstatymas būtų priimtas toks, koks yra dabar, iki vaikui sukaks metai būtų mokama 100 proc. darbo užmokesčio, dveji – 85 proc., treji – 50 proc.

Liberalas Eligijus Masiulis neatmetė galimybės, kad įstatymo priėmimo stadijoje dar gali kilti karštų diskusijų dėl motinystės atostogų ilgio ir dėl laiko, nuo kurio būtų skaičiuojamas pašalpų dydis.

Dabartinėje įstatymo redakcijoje moterys įžvelgia problemą, kad pašalpos dydį nulemtų ne tik mokėtas atlyginimas prieš išeinant motinystės atostogų, bet dar ir porą mėnesių prieš pastojant.

Svarstant įstatymą, prie Seimo rūmų vėl rinkosi mamos su savo atžalomis. Vakar jų Vilniuje būta net gerokai daugiau nei per trečiadienio piketą. Mamos su vežimėliais ir atžalomis, paakintos liberalo Gintaro Šileikio, ketino rinktis ir kitą savaitę, priimant įstatymą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , .

1 atsiliepimas į "Tašką dėl tėvų gerovės tikimasi padėti kitą savaitę"

  1. spurga

    turbut pati vesaite yra durna!!!!!!!!!!!!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.