Sustojo Ignalinos atominė elektrinė, elektra importuojama

Po remonto spalio mėnesio pradžioje pradėjusi veikti Ignalinos atominė elektrinė (AE) ketvirtadienį visiškai sustojo apie 17.23 val., o Lietuva pradėjo importuoti elektros energiją iš Rusijos ir Baltijos valstybių.

Gali būti, kad neveikiant pagrindiniam šalies elektros gamintojui, Lietuvai elektros energiją papildomi šaltiniai tieks mažiausiai dvi paras.

„Kol kas nežinome, dėl kokių priežasčių neveikia Ignalinos AE. Jos sustojimo priežastys tikriausiai bus aiškios penktadienį. Mūsų dispečeriai kol kas tik informuoti, kad suveikus automatikai reaktorius buvo sustabdytas”, – BNS sakė šalies elektros tinklo operatorės „Lietuvos energijos” generalinis direktorius Rymantas Juozaitis.

Jo teigimu, dabar Lietuva elektros energija apsirūpina remiantis sutarčių paketu su Rusija, kuri užtikrina apie 500 megavatų elektros energijos. Dar apie 110 megavatų tiekia Latvija ir apie 57 megavatus – Estija, tačiau pastarųjų šalių užtikrinamas elektros tiekimas penktadienį bus baigtas.

Pasak „Lietuvos energijos”, šiuo metu taip pat yra naudojami Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės rezervai, o Elektrėnų elektrinės paprašyta užtikrinti apie 700 megavatų galią.

„Dabar Kruonyje dirba 4 agregatai, tai yra maždaug 700-800 megavatų elektros energijos, Elektrėnuose – vienas, tačiau Lietuvos elektrinė paprašyta įjungti tris didelius ir tris mažesnius blokus”, – sakė R.Juozaitis.

Pasak jo, „Lietuvos energija”, atsižvelgdama į situaciją, svarstys, ką daryti toliau.

„Galbūt mums pavyks susitarti su Rusija dėl didesnio elektros energijos kiekio”, – teigė R.Juozaitis.

Trečioji reaktoriaus turbina planiniam remontui buvo sustabdyta šiemet liepos pabaigoje, ketvirtoji neveikė nuo rugpjūčio 18 dienos.

Ignalinos atominės jėgainės pirmasis reaktorius buvo sustabdytas 2004-ųjų pabaigoje, o antrąjį pagal įsipareigojimus Europos Sąjungai galutinai sustabdyti numatoma 2009 metų pabaigoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.