Nekompensuojamiems receptiniams vaistams – antkainio „lubos”

Artimiausiu metu visiems nekompensuojamiems, tik su receptais parduodamiems vaistams bus nustatytas maksimalus antkainis.
Sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas tai pareiškė ketvirtadienį Seimo socialliberalų frakcijos posėdyje.

Dėl to, pasak R.Turčinsko, šie vaistai turėtų atpigti. Dabar antkainio „lubos” yra nustatytos tik valstybės kompensuojamiems vaistams.

„Tokius vaistus pardavinėjanti kompanija ar didmenininkai negalės nusistatyti beribį antkainį kiekvienam receptiniam vaistui”, – po posėdžio BNS sakė R.Turčinskas.

Jo teigimu, konkretūs sprendimai dėl antkainių „lubų” turėtų būti priimti kitų metų pirmąjį ketvirtį.

Ministras parlamentarus taip pat informavo, kad iš 27 Europos Sąjungos valstybių Lietuva užima priešpaskutinę – 25 vietą pagal sveikatos sistemos finansavimą.

Tačiau jis pabrėžė, kad papildomo finansavimo kitais metais tikimasi gavus lėšų iš įplaukų už 20 proc. padidinus akcizus alkoholiui.

Planuojama, kad iš maždaug 170 mln. litų, papildomai gautų iš alkoholio akcizo, 50 mln. litų būtų skirta į Privalomąjį sveikatos draudimo fondą, 20 mln. litų – medikų redizentų atlyginimams.

Pasak R.Turčinsko, kitais metais, palyginti su 2007 metais, biudžete sveikatos apsaugai numatytas 657 mln. litų augimas. Du trečdaliai šios sumos – 410 mln. litų numatyta medikų darbo užmokesčiui.

„247 mln. litų lieka reformai, medikų klientų ir kitiems poreikiams: paslaugoms, medikamentams, protezavimui”, – kalbėjo ministras.

Tačiau jis pabrėžė, kad kitais metais sveikatos sistema bus papildomai finansuojama, nes gaus 200 mln. litų iš Ligonių kasos 2007 metų rezervo. 2008 metais sveikatos apsaugai biudžeto projekte numatyta 1,557 mlrd. litų – 18,3 proc. daugiau nei šiemet. .

R.Turčinskas parlamentarams taip pat sakė, kad šalyje medikų trūksta, nes jų pasiskirstymas nėra tolygus.

„Jų netrūktų, jeigu pasiskirstymas būtų tolygus. Tačiau taip yra ne tik Lietuvoje, bet ir Amerikoje”, – tvirtino ministras.

R.Turčinsko duomenimis, vidutinis gydytojo atlyginimas yra 3 tūkst. litų, o medicinos slaugytojos – 1,5 tūkst. litų: „Šį atlyginimą sudaro ne darbo užmokestis už etatą, o ir už papildomus darbus”.

Ministras parlamentarus patikino, kad jau kitų metų pabaigoje gali pradėti veikti „e-receptas” sistema, leisianti pacientams greičiau iš medikų gauti receptus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.