Pasirūpinkime gyvūnų gerove apsaugant juos nuo šalčio

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kreipiasi į gyvūnų laikytojus ir rekomenduoja pasirūpinti gyvūnais apsaugant juos nuo nepalankių oro sąlygų – šalčio.

Pastaruoju metu nukritus oro temperatūrai, o ypač esant žemai temperatūrai nakties metu, vis dar tenka matyti laukuose besiganančius ūkinius gyvūnus. Šalyje auginami tik kelių veislių galvijai, kurie yra atsparesni aplinkos žemai temperatūrai, tačiau ne itin žemai. Klaidingai elgiasi gyvūnų laikytojai, kurie ūkinius gyvūnus, pripratusius prie mūsų šalies klimatinių sąlygų, šaltuoju metų laiku laiko arba „gano” ganyklose, neapsaugo gyvūnų nuo žvarbių oro sąlygų, šalčio.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotojo Giedriaus Blekaičio, atsižvelgus į žemą oro temperatūrą ir sinoptikų prognozes artimiausiam laikotarpiui, ypač svarbu pasirūpinti gyvūnų gerove apsaugant juos nuo šalčio.

Būtina pasirūpinti gyvūnų apsauga nuo šalčio ir gyvūnų laikymo patalpose. „Gyvūnų laikymo patalpose būtina užsandarinti langus, duris, kitas angas, paliekant tik ventiliacijai skirtas angas, kreikti pakankamu kiekiu sausų pakratų, gyvūnus šerti įvairesniu pašaru, atsižvelgus į gyvūnų rūšį, duoti pakankamą kiekį vandens ir pašarų, nes šalčio metu padidėja pašarų suvartojimas gyvūnų kūno temperatūrai palaikyti”, – sakė G. Blekaitis.

Reikėtų nepamiršti laukinių gyvūnų ir nebūti abejingiems jų atžvilgiu. Esant šaltiems orams pasitaiko atvejų, kad į šalčio spąstus patenka laukiniai paukščiai ir žvėrys.

Gyventojus, pamačiusius nuo šalčio nukentėjusius laukinius ir naminius gyvūnus, prašome pagal galimybes jais pasirūpinti ir esant būtinybei apie tai informuoti teritorines valstybines maisto ir veterinarijos tarnybas arba pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai nemokamu telefonu 8 800 40 403.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.