Mamai – turtai, sūnui – įtarimai

Vilniaus areštinėje atsidūrė motinos turtais pagarsėjęs ekonominės policijos pareigūnas ir prokuroras. Įtarimai tradiciniai – kyšininkavimas.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai ir Vilniaus apygardos prokuratūra tyrimą dėl kyšininkavimo pradėjo jau seniai. Užvakar buvo sulaikytas Aleksejus Smirnovas, kuris vos prieš pusmetį išėjo iš darbo Vilniaus policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriuje (ENTS) ir pradėjo karjerą Šalčininkų prokuratūroje. Jo buvęs bendradarbis iš sostinės ENTS Vilhelmas Paulauskas sulaikytas vakar.

Įtartas ir anksčiau

Pasak bylą tiriančių pareigūnų, nusikaltimus vyrai padarė, kai A.Smirnovas dar dirbo tyrėju policijoje. Nepatvirtintais duomenimis, tai susiję su viena jo tirta byla. Kol kas pareikšti įtarimai dėl kyšio ėmimo ir tarpininkavimo kyšininkaujant.

STT atliko kratas abiejų sulaikytųjų namuose ir V.Paulausko darbovietėje. Apieškoti naujos A.Smirnovo darbovietės Šalčininkuose nebuvo prasmės. Per kratas paimti dokumentai.

Vakar abu sulaikytieji dar buvo apklausiami. Pareigūnai neatskleidžia, ar prašys teismo leidimo A.Smirnovą ir V.Paulauską suimti.

V.Paulauskui tai jau būtų ne pirmas kartas. 2003-iųjų pabaigoje šis pareigūnas buvo suimtas, kai STT jį ir kelis jo kolegas įtarė piktnaudžiavimu tarnyba bei kyšio ėmimu. Tačiau 2004-ųjų pradžioje V.Paulauskas buvo paleistas. Dar po metų prokuratūra nutraukė bylą, nes nepavyko įrodyti jo kaltės.

Pernai V.Paulauskas vėl pateko į STT akiratį. Tik tąkart ne kaip įtariamasis, o kaip liudytojas kolegų iš ENTS byloje. „Dabar negaliu pasakyti, ar prašysime suėmimo, – LŽ sakė Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Irmantas Mikelionis. – Tai paaiškės po apklausų.” Pasak jo, kyšininkavimas nėra laikomas sunkiu nusikaltimu, tad praėjus 48 valandoms sulaikytieji gali būti išleisti į laisvę.

Bendradarbiai apstulbę

A.Smirnovas ilgai dirbo Vilniaus ekonominėje policijoje. Maždaug prieš metus jis išlaikė egzaminą, leidžiantį dirbti prokuroru, ir prieš pusmetį buvo paskirtas į Šalčininkų rajono apylinkės prokuratūrą stažuotoju. Rajono vyriausioji prokurorė Janina Pavlovskaja LŽ prisipažino, jog vakar rytą ją ištiko šokas sužinojus, kad naujasis darbuotojas sulaikytas. „Tai didelis nemalonumas visiems prokurorams, o ypač mums. Dabar rajono žmonės sakys, kad visi esame tokie”, – teigė LŽ J.Pavlovskaja.

Ne mažiau nustebo ir buvę A.Smirnovo kolegos iš ekonominės policijos. „Negaliu patikėti, – LŽ pasakojo vienas buvusių bendradarbių. – Buvo protingas, darbštus vyras. Tirdavo sudėtingas, sunkias bylas. Sugebėdavo jas išnarplioti. Niekada net nebūčiau pagalvojęs ko nors blogo.”

ENTS viršininkas Andrejus Lapickis vakar nekėlė ragelio, o jo pavaduotojas Jevgenijus Vavilovas kategoriškai atsisakė kalbėtis su žurnalistais, pareiškė turįs daug darbo.

Apie tyrimą žinojo

Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis LŽ tvirtino tyrimo detalių nežinantis – esą tai tik STT ir Vilniaus apygardos prokuratūros reikalas.

A.Smirnovas tapo prokuroru vos prieš pusmetį. Keista, kad žmogus, kurio įtartina veikla jau buvo slapta tiriama, priimtas dirbti į prokuratūrą. „Jis išlaikė egzaminą ir per trejus metus galėjo įsidarbinti. Negi mes žinome, kur ir kada jis ką nuveikė, – aiškino G.Jasaitis. – Be to, darbo klausimus sprendžia atrankos komisija. Ji irgi galėjo nieko nežinoti. Juk neskelbsime visai Generalinei prokuratūrai, kad atliekamas tyrimas.”

G.Jasaitis teigė, jog šis atvejis verčia susirūpinti, tad prokuratūra tikrai imsis kokių nors priemonių. „Taip greitai negaliu pasakyti, kokių, bet tikrai reaguosime”, – tikino jis.

Pasak G.Jasaičio, vienas variantų būtų toks – prokuratūros tinklalapyje skelbti egzaminus išlaikiusių ir atrankos komisijos atrinktų asmenų pavardes. Tuomet atitinkamų tarnybų pareigūnai galėtų pranešti generaliniam prokurorui, kad kuris nors jų kelia abejonių. „Be to, yra skirtingi slaptumo režimai. Vienoks, jei tai operatyvinis tyrimas, kitoks – jei atliekamas baudžiamosios bylos tyrimas. Tačiau koks jis buvo šiuo atveju, negali būti viešai skelbiama”, – dėstė G.Jasaitis.

Motina – žemvaldė

V.Paulausko pavardė neseniai jau buvo minima LŽ. Per žurnalistinį tyrimą paaiškėjo, kad jo pensininkė motina Genovaitė Petrošytė, gyvenanti Molėtų rajone, kasmet vis turtėja: moters vardu kaskart registruojami nauji, ypač didelės vertės žemės sklypai.

Buvusios žemės ūkio bendrovės darbuotoja jau yra įregistravusi 17 sklypų Molėtų rajone ir butą Vilniuje.

Dalis žemės paveldėta, bet dauguma sklypų nupirkti šiemet ir pernai. Jie itin gražiose ir brangiose vietose – paežerėse. G.Petrošytė ne tik superka žemę – du labai brangius sklypus regioniniame parke jai oficialiai dovanojo sūnus policininkas, gaunantis pusantro tūkstančio litų algą.

LŽ klausiamas apie motinos vardu registruotas žemes V.Paulauskas prieš mėnesį teigė nieko nežinantis. Sklypus pardavę vietos gyventojai sakė, kad sandorius tvarkydavo V.Paulauskas, bet pareigūnas LŽ tikino nieko apie tai nežinąs.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.