Lenkai domisi Valdovų rūmais

Visus metus po Lenkijos miestus keliavusią Lietuvoje atkuriamiems Valdovų rūmams skirtą parodą aplankė apie 130 tūkst. žmonių.

Lietuvos valdovų rūmų istorijai, archeologiniams tyrimams ir šiai istorinei rezidencijai atkurti skirta paroda „Praeitis atverta ateičiai. Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai Vilniuje” buvo eksponuojama penkiuose svarbiausiuose Lenkijos archeologijos muziejuose. Ekspozicija buvo Varšuvoje, Vroclave, Ščecine, Biskupine bei Krokuvoje.

Lietuvos dailės muziejus pranešė, kad paroda sulaukė didžiulio susidomėjimo ir palankių vertinimų. Apie ją išsamiai rašė Lenkijos spauda, reportažus rodė televizija, informacija buvo pateikta internete.

Parodą eksponuoti norėjo dar penkių Lenkijos miestų muziejai, tačiau dėl Valdovų rūmų atkūrimo darbų intensyvumo, laiko stokos ir su parodos gabenimu susijusių finansinių išlaidų buvo nutarta parodą Lenkijoje rodyti tik vienus metus.

Šia paroda buvo siekiama supažindinti Lenkijos kultūrinę visuomenę su vienu reikšmingiausių Lietuvos tūkstantmečio programos projektų – Lietuvos valdovų rūmų tyrinėjimais ir jų atkūrimu. Ji lenkus taip pat kvietė į Valdovų rūmų atidarymą 2009 metais, kai Lietuva švęs savo vardo paminėjimo tūkstantmečio jubiliejų. Parodą sudarė dvi dalys. Pirmoji, pasitelkusi dvidešimties Lietuvos ir užsienio šalių kultūros institucijų medžiagą, istorinių asmenybių aprašymus, brėžinius, dailės kūrinių reprodukcijas, pristatė Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų istoriją. Antroji parodos dalis buvo skirta 125 autentiškiems radiniams, reprezentuojantiems visus rūmų ir jų teritorijos raidos etapus. Parodai buvo išleistas ir gausiai iliustruotas vadovas bei informacinis bukletas lenkų kalba. Ypatingo lankytojų susidomėjimo sulaukė naujas Vilniaus pilių maketas.

Panaši, tik mažesnė Valdovų rūmams skirta edukacinė paroda dabar keliauja ir po Lietuvos miestų ir miestelių kultūros paveldo institucijas.

Lietuvos valdovų rūmų atkūrimo darbai prasidėjo 2002 metais. Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai yra atkuriami iš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis – kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.