Pajūryje atgauta senelio žemė nepasiekiama

Pinigingi lietuviai svajoja apie vilas ar apartamentus prie Baltijos jūros, o apsukresni verslininkai ir valdininkai skuba jų norus tenkinti. Gal todėl sąmoningai vilkinamas žemės grąžinimas ankstesniems jos savininkams ar paveldėtojams.

Kretingiškis Alfredas Šperlingas, šešerius metus klajojęs po teismus, varstęs visokio rango valdininkų kabinetų duris ir susirašinėjęs su įvairiomis įstaigomis, galiausiai atgavo dalį senelio Mikelio Šperlingo Šventojoje valdytos žemės. Tačiau ja džiaugtis neskuba. Norėdamas patekti į atgautą žemę vyras turi eiti per svetimą teritoriją, nors pagal įstatymus tokiems grąžinamiems sklypams privalo būti numatyti servitutai. Kitaip tariant – vieta keliui į sklypą nutiesti.

„Per tuos metus taip gerai susipažinau su visais žemės grąžinimą reglamentuojančiais teisės aktais, kad joks valdininkėlis manęs nebeapmaus, – LŽ guodėsi A.Šperlingas. – Esu tikras, jog nuosavybė man buvo grąžinta pažeidžiant įstatymus, todėl artimiausiu metu ketinu kreiptis į prokuratūrą, kad ji apgintų mano interesus. Tikiuosi susigrąžinti visą žemę.”

Atidavė tik dalį

Šių metų spalio viduryje Klaipėdos apskrities viršininkas Vytautas Rinkevičius A.Šperlingui išsiuntė raštą, kuriame informavo, kad jau parengti dokumentai, pagal kuriuos jam ir jo giminėms bus grąžintas 1,42 hektaro sklypas Šventojoje, greta Kuršių tako. Nekilnojamojo turto ekspertų duomenimis, dabar vieno aro kaina Šventojoje, nelygu, kurioje vietoje yra žemės sklypas, gali siekti iki 100 tūkst. litų.

M.Šperlingo palikuonims grąžintas sklypas yra puikioje vietoje tarp Baltijos jūros ir į ją įtekančios Šventosios upės. Tačiau norint į jį patekti reikia eiti per sveikatos centro (SC) „Energetikas” nuomojamą valstybinę žemę.

„Būtų ne taip apmaudu, jei nukentėtume dėl valstybės ar visuomenės interesų, tačiau mano atveju kaip svarbiausi buvo iškelti privačios bendrovės, o ne mūsų, teisėtų paveldėtojų, interesai”, – piktinosi A.Šperlingas.

Nuomininkas aplenkė paveldėtoją

Prašymą sugrąžinti senelio žemę Šventojoje A.Šperlingas pateikė 2001-ųjų gegužę. Tačiau dėl to, kad buvo nesilaikoma Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo, kuriame reikalaujama nuosavybę grąžinti natūra ir nedelsiant, kretingiškiui nepavyko atgauti žemės nei kitais, nei dar kitais metais.

LŽ žiniomis, „Energetiko” užimamas sklypas, kurio dalis priklausė A.Šperlingo seneliui, dar 2004-ųjų gruodį buvo valstybės ir galėjo būti grąžintas teisėtiems paveldėtojams. Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Žemės tvarkymo departamento Palangos žemėtvarkos skyriaus viršininko Armino Stonkaus 2004 metų gruodžio 23 dieną pasirašytame rašte teigiama, jog „Energetiko” užimamas „žemės sklypas Nekilnojamojo turto registre neįregistruotas, valstybinės žemės nuomos sutartis neįregistruota”.

Tačiau vos po kelių mėnesių, 2005-ųjų gegužę, tas pats A.Stonkus ir SC „Energetikas” direktorė Marija Martišiūniene jau pasirašė valstybinės žemės nuomos sutartį iki 2083 metų. Beje, A.Stonkus šio darbo nebedirba, o šventojiškiai puse lūpų kalba apie to žmogaus valdomus sklypus Šventojoje ir jos apylinkėse.

Namų statyti neketina

Sveikatos centro „Energetikas” valdybos pirmininkas Gintautas Matulevičius tvirtino, kad pats A.Šperlingas nepateikė visų reikiamų dokumentų nuosavybei atgauti, todėl teismas esą areštavo visą jam grąžinti ketintą sklypą. G.Matulevičius tikino jokių naujų statybų nuomojamame sklype neplanuojantis ir ketinantis sveikatos centre „Energetikas” toliau plėtoti reabilitacinį gydymą.

Beje, žemės nuomos sutartyje numatyta, kad šioje vietoje „Energetikas” gali statyti iki 12 aukštų pastatus, o apdailai naudoti tik labai kokybiškas medžiagas. G.Matulevičius sakė planuojantis tik esamų gydymo korpusų rekonstrukciją.

G.Matulevičius yra ir Gražinos Matulevičienės individualios įmonės „Akordas”, atliekančios statybos darbus ir plėtojančios įvairius nekilnojamojo turto projektus, direktorius. Ši įmonė, be „Energetiko”, valdo ir „Kastyčio” poilsio namus Nidoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.