VSD veiklos trūkumai – visos valdžios rūpestis

Seimo komitetas teigia, kad pakeitus vieną saugumo vadovą kitu grėsmė nacionaliniam saugumui neišnyksta.

Kelias savaites svarstęs Valstybės saugumo departamento (VSD) 2006 metų veiklos ataskaitą, išklausęs VSD vadovo kalbas vakar Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) po ilgų diskusijų priėmė sprendimą. Jo teiginiai suformuluoti atsižvelgus į pernai komiteto atlikto VSD veiklos tyrimo metu surinktą informaciją bei departamento veiklos trūkumus. NSGK nuomone, juos pašalinti būtina bendromis prezidento, Vyriausybės bei Seimo pastangomis. Ir nedelsiant. Panaikinti visas prielaidas ir galimybes asmenims ar jų grupėms neteisėtai daryti įtaką valstybės valdymui.

Sprendimo konstatuojamojoje dalyje apsieita be konkrečių pavardžių minėjimo, nors dėl to komitete buvo ginčų. „Susirūpinimą kelia tai, kad VSD veiklai daro įtaką turintys sąsajų su verslo struktūromis ir galbūt veikiantys jų naudai asmenys, neturintys įsipareigojimų jie toliau dirba svarbiose valstybės tarnybos pozicijose ir turi galimybę daryti negatyvią įtaką VSD veiklai”, – skelbia vienas iš punktų.

„Kas norės, tas aiškiai supras, kam visa tai skirta. Ir jei neįgyvendins ir nekreips dėmesio, tai ir bus jų pozicija”, – LŽ sakė NSGK narė Rasa Juknevičienė.

Vienintelis konkretus asmuo, minimas priimtame dokumente, – buvęs VSD vadovas Arvydas Pocius. Kartu primenama, kad šis susikompromitavęs asmuo, dabar jau – ne valstybės tarnautojas, naujajam VSD generaliniam direktoriui sutikus iki šiol gyvena tarnybiniame bute.

„Konstatavome, kad naujasis VSD vadovas iš tiesų deda nemažai pastangų bendradarbiaudamas su parlamento komitetu, ir mes bendromis jėgomis nuolat ieškome būdų pagerinti VSD darbą. Tačiau kartu savo sprendime pabrėžiame, kad parlamentinio tyrimo išvados nerealizuojamos taip, kaip turėtų”, – pasibaigus posėdžiui sakė NSGK pirmininkas Algimantas Matulevičius.

Sprendimui dėl VSD veiklos ataskaitos vakar pritarė šeši komiteto nariai, trys balsavo prieš, du susilaikė.

„Dokumento tekstas iš pradžių buvo kitoks – radikalesnis ir mažiau diplomatiškas. Kolektyviai derinome ir tvarkėme atskirus punktus”, – sakė R.Juknevičienė. Pasak konservatorės, tokį bendrą sprendimą skeptiškai vertino ir jam priešinosi ta grupelė komiteto narių, kurie nepritarė ir VSD veiklos tyrimui bei išvadoms.

Prieš dokumentą vakar balsavo liberalcentristas Vytautas Bogušis, socialdemokratė Milda Petrauskienė ir socialliberalas Arvydas Sadeckas.

„Man nepriimtinas dokumento turinys, nes daug kas išsakyta Ezopo kalba. Iš esmės visuomenėje sėjamas nepasitikėjimas VSD kaip institucija. To daryti mes tikrai negalime”, – sakė V.Bogušis.

Jo nuomone, komitetas, suplakdamas VSD veiklos ataskaitą ir parlamentinio tyrimo išvadas, supainiojo žanrus ir viršijo savo kompetenciją.

„Sprendimo punktuose juntamas aiškus spaudimas ir nepasitikėjimas naujuoju VSD vadovu Povilu Malakausku. Leiskime jam padirbėti, tegu pamato, kokie darbuotojai tinka, kurie pavaduotojai jam reikalingi. Dėl tokio spaudimo lieka neaišku, kas vadovauja saugumui – P.Malakauskas ar NSGK?”, – LŽ nuomonę išsakė M.Petrauskienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.