„NDX energija” nenori sutarties su Vyriausybe

Vadinamojo VP dešimtuko bendrovė „NDX energija”, kuri valdo skirstomųjų tinklų įmonę „VST” ir dalyvauja kuriant nacionalinį investuotoją, pareiškė nenorinti pasirašyti su Vyriausybe akcininkų sutarties.

Informaciją apie „NDX energijos” atsisakymą pasirašyti sutartį paskelbė Vyriausybės atstovai. Tačiau pati bendrovė tai neigia.

Susitarimo bandoma išvengti

„NDX energijos” atstovų nuomone, pagrindinės sutarties nuostatos turėtų būti surašytos būsimos bendrovės „Lietuvos energija” įstatuose, kuriuos tvirtins įmonės akcininkai”, – rašoma viename naujausių ūkio ministro Vyto Navicko vadovaujamos darbo grupės dėl nacionalinio investuotojo kūrimo posėdžių protokolų.

„Vyriausybė mano, kad sutartis reikalinga, bet kokios bus jos galutinės nuostatos, kol kas neaišku. Nėra ir galutinio sutarimo dėl pačios sutarties pasirašymo bei jos pavadinimo”, – sako Ūkio ministerijos Teisės ir viešųjų pirkimų departamento direktorė Neringa Pažūsienė.

Jos teigimu, akcininkų sutartis turi būti pasirašoma, perkeliant į ją kai kurias nuostatas iš bendrovės įstatų. „Šie du dokumentai turėtų būti susiję”, – mano N.Pažūsienė.

Ribotų akcijų perleidimą

„Tokių pareiškimų mes niekam nedarėme – nei darbo grupės nariams, nei ministrui, niekam. Vyksta derybos, ir mes nesame išreiškę jokios nuomonės dėl pasirašymo ar nepasirašymo”, – tvirtina „NDX energijos” vadovas Darius Nedzinskas.

Vyriausybės atstovų nuomone, akcininkų sutartyje turėtų būti numatytas „NDX energijos” įsigytų nacionalinio investuotojų akcijų perleidimo ribojimas (bendrovė sutinka, kad šis ribojimas galiotų 18 mėnesių) ir „NDX energijos” kontrolės pasikeitimas. Tačiau tokios nuostatos ir pati akcininkų sutartis būtų privaloma tik tuo atveju, jei „NDX energija” turėtų daugiau kaip trečdalį būsimos „Lietuvos energijos” akcijų. Neoficialiais duomenimis, negalutiniai vertintojų skaičiavimai rodo, kad „NDX energija” galėtų pretenduoti į 35-39 proc. nacionalinio investuotojo bendrovės akcijų.

Pasirašyti akcininkų sutartį planuota lapkričio 16 dieną, tačiau užtrukus trijų energetikos įmonių vertinimui, tikėtina, jog tai bus padaryta kiek vėliau.

Nesutaria dėl dividendų

Vyriausybei, jos pasamdytiems konsultantams ir „NDX energijai” derantis dėl būsimos „Lietuvos energijos” įstatų taip pat neišvengiama nesutarimų. Pavyzdžiui, „NDX energijos” nuomone, juose turėtų būti įrašyta, kad vienas bendrovės veiklos tikslų yra nuolat didinti įmonės akcijų vertę ir siekti akcininkams dividendų. Tačiau ministro V.Navicko vadovaujama darbo grupė nepritaria šiam siūlymui. Anot jos, dividendų klausimai turėtų būti reglamentuojami ne bendrovės įstatuose, o akcininkų sutartyje.

Įstatuose bus nuostata, kad bendrovė negali verstis jokia kita veikla, tačiau palikta galimybė verstis kita veikla tol, kol nuo jos bus atskirtos antrinės elektros gamybos, perdavimo sistemos ir rinkos operatoriaus bei kitos veiklos įmonės.

Įstatų dalyje, kuri nustato papildomą visuotinio akcininkų susirinkimo kompetenciją, veikiausiai bus apribota konsoliduoto bendrovės kapitalo elementų (perdavimo, paskirstymo tinklo) pardavimo be akcininkų žinios galimybė.

Bendrovės stebėtojų tarybą turėtų sudaryti 11, o valdybą – 7 nariai, visi jie būtų renkami 4 metų kadencijai. Be to, turėtų būti sudarytas audito komitetas.

„NDX energijos” atstovai siūlė įrašyti įstatuose, kad valdybos pirmininkas yra pagrindinis bendrovės analitikas ir kontrolierius, tačiau Vyriausybės atstovai su tuo nesutiko. „NDX energija” taip pat norėjo, jog teisė susipažinti su visa bendrovės informacija ir dokumentais būtų suteikta akcininkams, valdantiems daugiau kaip dešimtadalį akcijų, o darbo grupės nariai siūlė vadovautis Akcinių bendrovių įstatymu ir tokią teisę suteikti valdantiems daugiau kaip pusę akcijų.

Įspėja investuotojus

Vilniaus vertybinių popierių birža bendrovėms „Lietuvos energija”, Rytų skirstomieji tinklai ir „VST” trečiadienį suteikė stebimųjų statusą. Pasak biržos pranešimo, toks statutas suteiktas atsižvelgiant į pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodžiusią prieštaringą informaciją dėl šių bendrovių akcijų vertinimo. Dėl tos pačios priežasties, taip pat siekdama apsaugoti investuotojų interesus birža pirmadienį valandai buvo sustabdžiusi prekybą „Lietuvos energijos”, Rytų skirstomųjų tinklų ir „VST” akcijomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.