Lietuviškų filmų festivalis Čikagoje

Lietuvos Respublikos generalinis konsulatas Čikagoje kartu su Lietuvos institutu 2007 m. lapkričio 9 d. – 11 d. dienomis organizuoja jau tradiciniu tapusį III-ąjį Lietuviškų filmų festivalį Čikagoje, kuris vyks Gene Siskel kino centre. Šio kino centro lankytojai jau yra susipažinę su lietuvišku kinu – Lietuva jau kelis metus iš eilės dalyvauja čia vykstančiame kasmetiniame Europos Sąjungos filmų festivalyje, kur lietuviški filmai sulaukia didžiulio populiarumo. Tiek šiais metais rodytas A. Matelio filmas „Prieš parskrendant į žemę”, tiek 2006 metais rodytas J. Lapinskaitės filmas „Stiklo šalis” pritraukė pilnas žiūrovų sales. Gene Siskel kino centras yra įsikūręs Čikagos miesto centre ir yra gerai žinomas ne tik Čikagos, bet ir kitų JAV miestų kino mėgėjams, todėl lietuviškų filmų festivalis šiame kino centre yra puiki vieta pristatyti lietuvišką kiną Amerikos publikai.

Apsilankiusieji III-jame Lietuviškų filmų festivalyje turės galimybę pažiūrėti šias pastaraisiais metais lietuvių režisierių sukurtas kino juostas:

DIRINGAS (režisierius Ignas Miškinis, sukurtas 2006 m., trukmė 95 min) – tai juodoji komedija su absurdo elementais, kalbanti apie perdėtą įvaizdžio svarbą šiandienos žmogui. Filme satyriškai pasakojama istorija apie nuožmią konkurencinę kovą dėl fiktyvaus prekinio ženklo. Filmo eigoje paaiškėja, kad visa kova ir aukos buvo paremtos tuščia sąvoka, įvaizdžiu be turinio, su kuriuo visi siejo savo planus, tačiau pralaimėjo visi. Diringo reklaminė kampanija baigiasi, bet nesibaigia tikrasis DIRINGAS – gyvenimo schema, kuri sukasi apie patraukliai žėrinčias oro pilis, nepastebimai užburiančias žmogaus sąmonę. Kas betaptų Diringo žiūrovu, visi neišvengiamai yra ir šios schemos dalis, nes nė vienas nėra pajėgus atsiriboti nuo TV, reklaminių stendų, socialinių mitų.
Savo komedine išraiška DIRINGAS yra orientuotas į plačią, šiuolaikišką auditoriją ir tuo pačiu visiškai rimtai atskleidžiantis daugeliui aktualią „įvaizdžio visuomenės” temą.

Filmo SEPTYNI NEMATOMI ŽMONĖS (režisierius Šarūnas Bartas, sukurtas 2005 m., trukmė 116 min) veiksmas vyksta Lietuvoje, Lenkijoje, buvusios Sovietų Sąjungos pietuose. Juostos veikėjai – keturi vyrai, dvi moterys ir mergaitė – tai gyvenimo užribio žmonės, kiekvienas su savo praeitimi. Kažkuris iš jų bėga nuo teisingumo, kažkuris – nuo savęs. Jų beviltiška kelionė, bėgimas nuo pasaulio negali jo nei pakeisti, nei „sukirpti” pagal kitų supratimą. Net penkerius metus kurtoje juostoje vaidina trys profesionalūs rusų kilmės aktoriai, visiems kitiems kino duonos teko paragauti pirmą kartą.

AŠ ESI TU (režisierius Kristijonas Vildžiūnas, sukurtas 2006 m., trukmė 90 min) – šių laikų pasaka apie architektą – svajotoją, statantį futuristinį namelį medyje, gūdžiame miške. Jo pasiryžimas sukurti naują gyvenimo modelį turi patirti įvairius išbandymus. Drąsa, nuoširdumas ir paprastumas padeda jam kaip pasakoje pasiekti „pusę karalystės ir princesės širdį”, kitaip tariant, brandą ir meilę. Laimė tol neprarasta, kol svajonė apie ją dar gyva.

Lietuviškų filmų savaitė Gene Siskel kino centre tęsis iki lapkričio 15 dienos. Visus filmus žiūrovai turės galimybę išvysti po du kartus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.