Degalų kainos vėl šokiruoja

Su pirmuoju sniegu vairuotojai sulaukė blogų naujienų. Degalų kainos auga kaip ant mielių, o ekspertai bent jau artimiausiai ateičiai optimistinių prognozių nežada.

Ne paskutinis šuolis

„Panašu, kad kainos artimiausiu metu dar kils. Sunku ką nors konkretaus pasakyti, nes viskas keičiasi tiesiog valandomis, bet šiuo metu prognozės tikrai nėra optimistinės. Jei pašals, dyzelinas brangs”, – kalbėjo bendrovės „Lietuva Statoil” pardavimų ir logistikos departamento vadovas Skirmantas Mačiukas.

Pirmadienį bendrovė „Mažeikių nafta” nustatė gerokai didesnes kainas nei paskutinę spalio dieną – tona benzino pabrango 145 litais, arba maždaug 10 centų už litrą.

Pasak S.Mačiuko, vakar didmeninė benzino ir dyzelino kaina Europoje pakilo dar apie 12 JAV dolerių (28,4 lito). Dabar vidutinė benzino ir dyzelino kaina Europoje viršija 860 JAV dolerių už toną. Anot jo, į tai netrukus sureaguos ir „Mažeikių naftos prekybos namai”. Prekybininkai vairuotojus gali paguosti nebent tuo, kad kainos kils pamažu.

„Jeigu „Mažeikių nafta” produkcijos kainą pakėlė 145 litais už toną, tai, kad galėtume uždirbti, mes turėtume degalus pabranginti apie 14 centų. Tačiau to nebus, benzinas degalinėse pabrango apie 2 centus. Mažmenininkai veržiasi diržus ir kainas kelia lėčiau. Kitaip, prarastume klientus”, – sakė „Statoil” pardavimų ir logistikos departamento vadovas.

Rinka reaguoja jautriai

Prekybininkai degalų brangimą sieja su pokyčiais pasaulio naftos rinkose.

Kainoms įtaką daro ir turkų susirėmimai su kurdais, ir išpuoliai Afrikoje bei Irake, politinė padėtis Venesueloje ir nestabilumai Irane. Naftą pabrangino ir darbininkų streikai Nigerijoje.

„Neseniai Didžiojoje Britanijoje degė viena naftos gamykla, todėl gamyba buvo sustabdyta. Tai irgi pakoregavo kainas. Rinka reaguoja praktiškai į visus, net mažiausius pokyčius, o Lietuvos naftos kainos glaudžiai susijusios su europinėmis, jei kyla ten, kyla ir pas mus”, – aiškino S.Mačiukas.

Investuotojams būgštaujant dėl galimo juodojo aukso deficito pasaulio rinkoje artėjant žiemai, „Brent” rūšies naftos kainos Londone vakar pirmą kartą įveikė rekordinę 95 JAV dolerių už barelį kartelę.

WTI naftos rūšies kainos gruodžio mėnesio sandoriams taip pat pasiekė naują visų laikų rekordą, peržengusios 98 JAV dolerio už barelį ribą.

Kils iki euro?

Vakar didžiausi šalyje degalinių tinklai „Lukoil” ir „Statoil” populiariausią benziną pardavinėjo po 3,28–3,40 lito už litrą. Dyzelino litras „Lukoil” degalinės kainavo apie 3,28–3,3 lito, „Statoil” – 3,26–3,38 lito.

Kai kurių degalų mažmenininkų teigimu, Lietuvoje populiariausio benzino litras jau turėtų kainuoti apie 1 eurą. Prieš dvejus metus 95 markės benzino kaina jau buvo pasiekusi euro ribą.

Panašu, kad ją dar kartą galime pasiekti šiemet, nors degalų mažmenininkai kol kas atsargiai vertina tokias galimybes.

„Lukoil” kainos priklauso nuo didmeninių kainų. Jų šuolį švelnina tai, kad žalia nafta brangsta greičiau nei paruošti degalai didmeninėje rinkoje, tačiau pastarųjų savaičių įvykiai nieko gero nežada. Spalį kainos šoktelėjo 16 centų, šį mėnesį jos vis dar kopia”, – sakė „Lukoil Baltija” atstovas Dalius Drevinskas.

Pasak mažmeninės prekybos atstovų, atsižvelgiant į sparčiai didėjančias pasaulines naftos kainas, Lietuvoje degalų kaina jau netrukus gali peržengti simbolinę euro ribą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.