Gimimo liudijimas tapo neįskaitomu popieriumi

Teisingumo ministerijos noras padaryti kuo gražesnius dokumentus kirto per žmonių kišenę. Neįskaitomus gimimo liudijimus gyventojai privalo keisti už savo pinigus.

Medikai atsisako priimti

Klaipėdietė Rūta Valinskienė, rodydama neįskaitomą gimimo liudijimą, piktinosi, kad dėl valdininkų aplaidumo ji priversta ne tik gaišti laiką, bet ir patirti išlaidų.

Gimimo liudijimas išduotas 1995 metais gimusiai dukrai.

„Tuomet, kai atsiėmiau dokumentą, į jį net nepažiūrėjau. Tačiau pastaruoju metu dukra pradėjo dažnai sirgti, reikia vykti į ligoninę, kviestis greitosios pagalbos medikus. Jie atsisako priimti gimimo liudijimą, nes jis neįskaitomas”, – pyko R.Valinskienė.

Mergaitės gimimo liudijime neįmanoma įskaityti ne tik asmens kodo, bet ir jos vardo bei pavardės.

„Atsibodo nuolat klausytis priekaištų dėl dokumento kokybės, todėl nusprendžiau jį pakeisti. Tačiau už tai privalėjau sumokėti šešių litų rinkliavą ir dar pustrečio atidaviau bankui, kad tą rinkliavą priimtų. Kodėl dokumento nepakeitė nemokamai, juk jis neįskaitomas ne dėl mano kaltės?” – retoriškai klausė R.Valinskienė.

Dėl rinkliavos – į banką

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos pavaduotoja Zita Dapšienė aiškino, kad pagal valstybės rinkliavos objektų sąrašą pakartotinis dokumento išdavimas kainuoja šešis litus. Kai kurie dokumentai pakartotinai išduodami nemokamai, tačiau gimimo liudijimai tokiai kategorijai nepriskiriami.

Šešių litų rinkliavą galima susimokėti ne tik bet kuriame banke, bet ir internetu. Tačiau sumokėjus tokiu būdu vis tiek reikia kulniuoti į banką gauti patvirtinimą, kad pinigai pervesti į nurodytą sąskaitą.

Rašydavo ranka

Z.Dapšienės teigimu, R.Valinskienė – ne vienintelė, kuri atėjo pasikeisti neįskaitomo gimimo liudijimo. Esą su tokia problema susiduria daugybė gyventojų.

„Sunku pasakyti, kodėl Teisingumo ministerija, iš kurios gauname visus dokumentus, buvo nusprendusi gimimo liudijimus spausdinti ant tokio vaškinio popieriaus. Ant jo buvo sunku ne tik rašyti, bet ir uždėti antspaudą”, – sakė Z.Dapšienė.

Ant vaškinio popieriaus spausdinti gimimo liudijimai kelerius metus buvo išduodami nuo 1992-ųjų.

Gimusio vaiko duomenis darbuotojai juose įrašydavo ranka. „Niekur nebuvo apibrėžta, kokiu rašalu ar rašikliu reikia užpildyti dokumentą”, – pabrėžė Z.Dapšienė.

Jau kelerius metus įrašai dokumentuose daromi kompiuteriu, todėl problemų dėl neįskaitomų duomenų nebekyla.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.