Kontrabandai ir nelegaliai migracijai Šengeno erdvėje bus pakankamai spąstų

Artėjant dienai, kai Lietuva pakels užkardas prie vidinių Šengeno erdvės sienų, pasigirsta abejonių, ar panaikinus kontrolę pasienyje su Latvija ir Lenkija nepadaugės kontrabandos ir nelegalų.

„Šengenas – ne tik atviros sienos, bet ir saugumo garantas, – teigia vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys. – Dirbdami pagal naujus principus, grįstus operatyvine veikla, ir naudodamiesi moderniausiomis informacinėmis technologijomis, pasienio, policijos, muitinės pareigūnai užtikrins, kad Šengeno erdvės pranašumais ir laisvėmis nepasinaudotų nusikaltėliai ar nelegalūs migrantai”.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pareigūnai tvirtina, kad jau seniai ne užkardos, o operatyvinė informacija užkerta kelią kontrabandai ir nelegaliai migracijai.

„Jau dabar apie 95 proc. visos kontrabandos prie vidinių valstybės sienų sulaikoma ne fiziškai tikrinant sieną kertančiųjų automobilius, o tikrinant informaciją, gautą operatyviniu būdu, – sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado pavaduotojas pulkininkas Sigitas Virketis. – Operatyvinė informacija ir ateityje bus renkama, o kontrabandą gabenantieji – stebimi ir sulaikomi. Taigi atsivėrus vidinėms Šengeno erdvės sienoms, kontrabandininkų dalia nepalengvės”.

Tikimasi, kad sustiprinus operatyvinių padalinių veiklą, rizika užsiimti kontrabanda tik padidės. Pasak S. Virkečio, jau trejus metus VSAT operatyviniai padaliniai dirba tokiu režimu, kaip ir nesant vidinių Šengeno erdvės sienų. Pasienis jau ir dabar informaciją apie kontrabandos judėjimą gauna iš operatyvinių šaltinių.

Be to, VSAT nuo 2008 m. sausio 1 d. pusšimčiu didinamas operatyvinių pareigūnų skaičius. Tai garantuos, kad vidinės Lietuvos sienos, likusios be fizinių užtvarų, tikrai neliks be kontrolės. „Žmonėms pasienyje nereikės atlikti formalių patikrinimų, jų nesutiks ir nepalydės pasienio pareigūnai, tačiau pagal gautą operatyvinę informaciją į mūsų teritoriją įvažiavusiam kontrabandininkui ar nelegalius migrantus gabenančiam ekipažui neišvengiamai teks susidurti su mobilia VSAT pareigūnų komanda”, – tikina S. Virketis.

Nuo 2008 m. sausio 1 d. prie vidinių valstybės sienų liks dirbti tik trečdalis pareigūnų (179 pareigybės iš buvusių 620). Stiprinant išorines valstybės sienas, perskirsčius etatus, čia bus pervesta 40 papildomų etatų. „Gaila, kad šiandien dar esame priversti kalbėti tik apie etatų perskirstymą, kadangi nemažai jų yra neužimti, – sako S. Virketis. – Tačiau tikimės, kad nuo Naujųjų metų, padidėjus pasieniečių atlyginimams, pavyks užpildyti bent dalį šiandien esančių laisvų pareigybių”.

Nuo 2008 m. sausio 1 d. rinktinių pareigūnų etatai perkeliami iš 4 į 3 kategoriją. Didėjant pareigybių kategorijoms, didės ir atlyginimai. Paskaičiuota, kad mažiausią kategoriją turintiems VSAT pareigūnams atlyginimas didės apie 500 Lt. Be to, nuo ateinančių metų sausio 1 d. didėja valstybės tarnautojų ir pareigūnų minimali mėnesio alga.

Pagal VRM parengtą vidaus Europos Sąjungos sienų panaikinimo ir kompetentingų institucijų veiklos pasienio regionuose stiprinimo koncepciją, VSAT buvo pavesta sustiprinti nelegalios migracijos procesų kontrolę, sustiprinti operatyvinę veiklą ir išorės sienų apsaugą. Vietoje atsilaisvinusių etatų pasienyje steigiami nelegalios migracijos padaliniai, kurie kontroliuos vidinius migracijos procesus, bus įsteigtos mobiliosios kontrolės grupės. Iki šiol nelegalios migracijos kontrolės funkcijas vykdė policija. Nuo 2008 m. sausio 1 d. tai darys VSAT pareigūnai. Nelegalios migracijos prevencijai ir kontrolei vykdyti bus skirti 232 etatai.

Įgyvendinant nelegalios migracijos prevenciją ir kontrolę, bus renkama, kaupiama ir sisteminama informacija apie nelegalią migraciją, jos priežastis, būdus ir formas, rengiama prognozė apie nelegalią migraciją, kartu su kitomis institucijomis organizuojamos ir įgyvendinamos nelegalios migracijos prevencijos priemonės, organizuojamas ir vykdomas užsieniečių išsiuntimo iš Lietuvos, kontroliuojama, kaip vykdomi sprendimai dėl užsieniečių išvykimo iš Lietuvos, bus vykdomi pasirinktiniai patikrinimai magistraliniuose keliuose prie Europos Sąjungos sienų, informacijos, susijusios su užsieniečių neteisėtu buvimu šalies viduje, tikrinimas.

Rinktinėse bus įsteigti nelegalios migracijos ir prevencijos kontrolės skyriai, prie sienos su Latvija, kur įsteigtos veiks užkardos, bus įsteigti poskyriai, kurie turės mobiliąsias grupes kelių kontrolei vykdyti. Šie padaliniai daug dirbs remdamiesi rizikos analize ir operatyvine informacija. VSAT Štabe Vilniuje bus įsteigta Nelegalios migracijos prevencijos ir kontrolės valdyba.

Lietuvoje steigiamų Nelegalios migracijos prevencijos ir kontrolės padalinių modelis sukurtas pagal Lenkijoje ir Vokietijoje veikiančius modelius.

Lietuva nuo šių metų rugsėjo 1 dienos prisijungė prie bendros Šengeno informacinės sistemos. Pareigūnų darbas su šia sistema – ypatingas garantas mūsų valstybės saugumui užtikrinti. Šengeno erdvės šalių pareigūnai įgijo galimybę greičiau keistis informacija apie nusikaltimus ir efektyviau kovoti su nelegalia migracija, tarptautiniu nusikalstamumu, automobilių vagystėmis, narkotikų ir ginklų kontrabanda.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.