Klaipėdoje piketavo ir naujagimiai

Nepasitenkinimo banga, vilnijanti per Lietuvą, įtraukė ir šiuo metu vaikus auginančias mamas bei besilaukiančias moteris. Vakar uostamiesčioAtgimimo aikštėje motinos su kūdikiais vežimėliuose rinkosi išreikšti nepasitenkinimą dėl jų laukiamų įstatymo pataisų priėmimo vilkinimo.

Seimas antradienį padarė Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo kai kurių straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo projekto svarstymo pertrauką ir tuo labai užrūstino mamas, kurios tikėjosi, kad įstatymas su pasiūlytomis pataisomis įsigalios nuo naujųjų metų.

Per tarp jaunų mamų populiarų tinklapį susibūrusios vienuolika moterų vakar Atgimimo aikštėje tikino taip siekiančios palaikyti Vilniuje ir Kaune susibūrusius tėvus.

Nesulaukia taško

„Vakarų ekspreso” kalbintos mamos piktinosi, kad joms svarbaus įstatymo projekto svarstymas vis atidėliojamas.

„Tik taško tetrūksta, kad jis būtų priimtas”, – piktinosi keturių mėnesio kūdikio mama Jolanta.

Įstatymo, kuriuo, be kita ko, būtų pailgintos motinystės atostogos, priėmimo vilkinimas tėvams neleidžia planuoti, kada grįžti į darbą bei kam reikės palikti savo vaiką.

Daugelį mamų vilioja galimybė ilgiau auginti vaiką pačioms, nes lopšeliai-darželiai perpildyti, o auklę samdyti išgali ne kiekviena šeima.

„Kai vaikui sueina metai, jo nebėra kur dėti. Iki metų gali pati paauginti, o kur vėliau padėsi tokį žirnį? Lopšeliuose-darželiuose vietų nėra. Jeigu ir atrasi kokį, tai bus kitame miesto gale”, – sakė Rūta Anužytė.

Ji dar nė mėnesio neturintį kūdikį bandė užrašyti į tris uostamiesčio lopšelius-draželius 2010 metams ir apstulbo, sužinojusi, kad jau nebėra laisvų vietų.

R. Anužytė, kaip ir kitos mamos tikisi, kad vaikus auginantiems tėvams palankesnis įstatymas įsigalios nuo naujųjų metų ir motinystės ar tėvystės atostogas bus galima prasitęsti, kol vaikui sukaks dveji.

Atostogos – iki trejų metų

Antradienį Seimas į krūmus nėrė po to, kai tą dieną buvo pritarta parlamentaro Gintaro Šileikio pasiūlymui, jog motinystės (tėvystės) pašalpos dydis nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos iki vaikui sueis 1 metai būtų 100 procentų, iki vaikui sueis 2 metai – 85 procentai, o iki vaikui sueis 3 metai – 50 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas teigė, esą dabar reikės paskaičiuoti, kiek valstybei kainuos pailgintos motinystės atostogos ir iš kur reikės imti pinigų, tad projektas grąžintas Vyriausybei.

Tuo tarpu klaipėdietis parlamentaras Eligijus Masiulis, atstovaujantis Liberalų sąjūdžiui, „Vakarų ekspresui” teigė esąs įsitikinęs, jog valdančioji mažuma sąmoningai vilkina pataisų priėmimą, siekdama laimėti laiko ir ieškodami, ką priešpastatyti siūlymui pailginti motinystės atostogas iki trejų metų.

Todėl liberalų sąjūdžio frakcija šiandien žada reikalauti pratęsti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo svarstymą, idant Seimas galėtų laiku priimti galutinį sprendimą ir kad šis įstatymas įsigaliotų nuo 2008 m. sausio 1 d., kaip ir numatyta, – vakar tvirtino E. Masiulis.

Galios ir jau pagimdžiusioms

Bene svarbiausias klausimas būsimiems ir esamiems tėvams – ar šis įstatymas bus taikomas tik toms šeimoms, kurios susilauks atžalų po jo įsigaliojimo, ar ir toms, kurios jau turi vaikų.

Pasak E. Masiulio, nauja tvarka bus taikoma ir jau pagimdžiusioms moterims. Be to, joms pašalpos dydis bus skaičiuojamas kaip ir anksčiau, o štai būsimoms mamoms pašalpa priklausys nuo uždarbio vidurkio dar iki pastojant.

Būtent tokią pataisą parengusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) teigia taip norinti apsaugoti valstybę nuo galimo apgaudinėjimo: esą susitarusios su darbdaviais dėl fiktyvaus draudžiamųjų pajamų padidinimo, paskui mamos metus gyvena valstybės sąskaita.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.