Sarkozy nuvykus į Vašingtoną Prancūzija ir JAV pamiršo savo nesutarimus

Vašingtonas ir Paryžius antradienį, JAV prezidentui George’ui W.Bushui (Džordžui V.Bušui) Baltuosiuose rūmuose šiltai sutikus Prancūzijos prezidentą Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi), pamiršo kelerius metus trukusius nesutarimus dėl Irako karo.

Abu lyderiai už naujus santykius pakėlė tostą per iškilmingą vakarienę Baltuosiuose rūmuose, o G.W.Bushas N.Sarkozy pasveikino prancūziškai pasakydamas: „Bienvenue a la Maison Blanche” („Sveiki atvykę į Baltuosius rūmus”).

N.Sarkozy, kuris į Vašingtoną atvyko pirmojo oficialaus vizito, buvo sutiktas su raudonu kilimu. Jis sakė, kad atvažiavo su paprasta žinia: „Vėl ilgam užkariauti Amerikos širdį”.

Vakaras prasidėjo prašmatnia Meino omarų sriuba, be to buvo patiekta ėrienos ir Napos slėnio vyno. Trečiadienį numatytas retai surengiamas užsienio valstybės lyderio kreipimasis į abejus Kongreso rūmus.

Priešingai nei per praeitą Prancūzijos prezidento oficialų apsilankymą Jungtinėse Valstijose 2001 metais, kai amerikiečiai pasibaisėjo Jacques’o Chiraco (Žako Širako) pareiškimu , kad Prancūzija yra kaip priešnuodis Amerikos „hipergaliai”, N.Sarkozy pašmaikštavo, kad galima „būti Amerikos draugu ir laimėti rinkimus Prancūzijoje”.

N.Sarkozy, kuris buvo išrinktas gegužę ir kuris dažnai vadinamas „Sarko amerikiečiu”, yra vienas proamerikietiškiausių Prancūzijos lyderių pastaraisiais dešimtmečiais ir aiškiai siekia pademonstruoti G.W.Bushui, kad jo šalis užvertė praeities puslapį.

Nors krizė dėl JAV vadovaujamos 2003 metų invazijos į Iraką niekada visiškai nenutraukė transatlantinio bendradarbiavimo, santykiai pastaruosius kelerius metus buvo šalti.

„Prancūzija ir Jungtinės Valstijos gali sutikti didelius iššūkius, kai mes dirbame kartu, pone prezidente, – Prancūzijos lyderiui sakė G.W.Bushas. – Jūs ir aš esame įsipareigoję plėsti mūsų abiejų respublikų bendradarbiavimą ir bendradarbiaudami galime padaryti pasaulį geresnį”.

N.Sarkozy, kuris dažnai pabrėžia Prancūzijos ir Jungtinių Valstijų „istorinę draugystę”, nors tokios kalbas vis dar nepatinka kai kuriems prancūzams, ir toliau nepatikliai vertinantiems visa, kas amerikietiška, gyrė JAV drąsą po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų.

„Rugsėjo 11-ąją teroristai galvojo, kad parklupdė ar gali parklupdyti Ameriką. O aš jums pasakysiu, kad iš Prancūzijos perspektyvos Amerika niekada neatrodė tokia didi, tokia išdidi, tokia pasigėrėtina, kaip rugsėjo 11-ąją”, – sakė jis.

Vakaro dalyviams buvo surengtas pasirodymas, skirtas prancūzų kario ir diplomato markizo de Lafayette’o (de Lafajeto), kuris suvaidino svarbų vaidmenį Amerikos revoliucijoje ir buvo pirmojo JAV prezidento George’o Washingtono (Džordžo Vašingtono) draugas, 250-osioms gimimo metinėms.

Eliziejaus rūmų atstovas sakė, kad šio vizito metu G.W.Bushas ir N.Sarkozy aptars „visus pagrindinius tarptautinius, ar tai būtų regioninės krizės, ar svarbūs strateginiai klausimai”.

Abu lyderiai sutaria daugeliu klausimų, tokių kaip Irano branduolinės programos klausimas, dėl kurio Paryžius tvirtai parėmė JAV bandymus užtikrinti griežtesnes sankcijas.

N.Sarkozy, anksčiau antradienį kalbėdamas prancūzų ir ameriekeičių verslo lyderiams, atmetė galimybę sutikti su branduolinį ginklą turinčio Irano perspektyva, bet paragino pradėti dialogą.

„Ši hipotezė dėl branduolinio ginklo dabartinių Irano lyderių rankose Prancūzijai yra nepriimtina”, – sakė jis, tačiau pridūrė, kad būtina būti pasirengus dialogui.

Jo vizito kulminacija numatyta trečiadienį, kai N.Sarkozy turi kreiptis į JAV Kongresą.

Prancūzijos lyderis tai vadina „didele garbe” ir primena, kaip 1824 metais Senatas ir Atstovų Rūmai surengė savo pirmąją jungtinę sesiją, kad sutiktų kitą prancūzą – markizą de Lafayette’ą.

Praeitą kartą – 1996 metais – į abejus Kongreso rūmus kreipėsi Prancūzijos prezidentas J.Chiracas, N.Sarkozy pirmtakas.

Po kalbos Kongrese N.Sarkozy derėsis su G.W.Bushu Maunt Vernono dvare, buvusioje G.Washingtono rezidencijoje.

G.W.Bushas ir N.Sarkozy pirmą kartą susitiko birželį, per Didžiojo aštuoneto susitikimą Vokietijoje, o rugpjūtį per Prancūzijos lyderio atostogas Amerikoje drauge papietavo – valgė mėsainius.

Tas praeitas susitikimas buvo aprašytas pirmuosiuose laikraščių puslapiuose, nes N.Sarkozy žmona Cecilia (Sesilija), su kuria jis vėliau išsiskyrė, nepalydėjo savo vyro.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.