„Užburtosios fleitos” žvaigždės jau gyvena Egipto dvasia

Artėjant gruodžio 2 d. įvyksiančiai W. A. Mocarto operos „Užburtoji fleita” premjerai, šviesos šio muzikinio reginio repeticijų salėje negęsta iki vėlyvos nakties. Projektas jau antrus metus iš eilės Vilniaus kongresų rūmus pavers teatru. Šiuo tikslu vėl buvo suburta visame pasaulyje dirbančių operos statytojų, kūrėjų ir solistų grupė – prie penkerius metus kartu dirbančių režisierės Dalios Ibelhauptaitės, dirigento Gintaro Rinkevičiaus ir kostiumų kūrėjo Juozo Statkevičiaus prisijungė šviesų dailininkas Peter Mumford ir scenografas Dick Bird iš Londono, solistas Edgaras Montvidas atskrido iš Šveicarijos, o Laimonas Pautienius ir Asmik Grigorian – iš Rygos.

„Nors „Užburtoji fleita” – viena iš trijų populiariausių operų pasaulyje, per 250 metų tai pirmasis pilnas jos pastatymas Lietuvoje. Dirbti su šiuo projektu – didelis išbandymas mums visiems. Labai džiaugiuosi, kad visi mūsų susiformavusios komandos žmonės surado laiko grįžti į Vilnių. Dar daugiau – šiemet ansamblį papildė nauji veidai. Režisieriui galimybė turėti savo kūrėjų ansamblį – reta dovana. Repeticijų atmosfera kūrybinga ir uždeganti, visi improvizuoja, tad dirbti kartu mums – nepaprastas malonumas”, – sakė „Užburtosios fleitos” režisierė Dalia Ibelhauptaitė.

Pernai G. Puccini operos „Bohema” suburtas lietuvių atlikėjų ansamblis šiemet pasipildė naujomis jėgomis – keletu jaunųjų Lietuvos solistų bei atlikėja iš Austrijos – Nakties karalienės vaidmenį atliksiančia Heidi Wolf. Nakties karalienės vaidmeniui reikalingas itin retas ir aukštas sopranas. Paprastai šio vaidmens atlikėjos netgi specializuojasi vien tik jam. Viešnia iš Mocarto gimtosios šalies – viena iš tokių solisčių.

Pasak režisierės, vienas svarbiausių praėjusiais metais susibūrusios ir itin sėkmingai kartu dirbančios operos kūrėjų ir atlikėjų kompanijos bruožų – ypatingas sugebėjimas girdėti ir papildyti vieniems kitus, kuriant labai ryškius daugiaplanius personažus. „Dirbame taip, kad vaidmenys nebūtų skirstomi į didelius ir mažus. Man svarbu sukurti tokią terpę, kur atlikėjai nebijotų ieškoti naujų, įdomių, dar nepažįstamų savo kūrybinio darbo pusių „, – sakė D. Ibelhauptaitė.

Dauguma artistų šiame pastatyme persikūnys net į du personažus, neretai priešingus savo esybe, šitaip plėsdami savo aktorinį diapazoną. Pavyzdžiui, Dainius Stumbras ruošia Papageno ir Kalbėtojo vaidmenis, todėl jam teko itin didelis krūvis, mokantis daugiausiai teksto. Asmik Grigorian ir Joana Gedminaitė dalinasi Paminos ir Papagenos vaidmenis, o Kęstutį Alčiauskį „Užburtojoje fleitoje” pamatysime ir kaip Taminą, ir kaip Šventiką. Intensyvus darbas truks kelias savaites.

„Užburtosios fleitos” repeticijos pagal libretą vyksta originalo – vokiečių kalba. Libreto vertimo autorius – garsus lietuvių poetas Antanas A. Jonynas. Vertimą operos žiūrovai matys Kongresų rūmų scenoje įrengtame ekrane.

„Mano tikslas buvo suteikti galimybę šiems nepaprastai talentingiems jauniems žmonėms galimybę tobulėti ir augti, išbandyti save naujose plotmėse – tai jiems atvers kelią į bet kurias pasaulio scenas”, – sakė režisierė.

Visos draminės „Užburtosios fleitos” scenos repetuojamos improvizaciniu aktoriniu metodu. Šitaip „Užburtosios fleitos” atlikėjų kolektyvas tampa unikalia dainuojančių aktorių arba vaidinančių operos solistų trupe. Sumanymas vėl sukviesti bendram darbui jaunus Lietuvos menininkus pasitvirtino: laikui bėgant paaiškėjo, jog tai ne pavieniai solistai, bet draugų komanda, kurių bendravimas nenutrūksta, uždarius repeticijų salės duris, bet tęsiasi ir už teatro sienų.

Žadama, kad lietuviškas garsiosios Mocarto operos pastatymas peržengs tradicinio operos žanro rėmus. Reginys Kongresų rūmuose akį trauks kinematografiškumu, įspūdinga scenografija, senovės Egipto autentika alsuojančių kostiumų gausa ir įvairove.

„Užburtosios fleitos” pastatymo mecenatai – privačios kompanijos, Lietuvos verslo lyderiai. Spektaklį prodiusuoja Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir režisierė Dalia Ibelhauptaitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.