Įdėk pinigėlį – paimk vežimėlį

Prekybos tinkluose naudojamos 50 centų ar 1 lito monetos daiktų saugojimo spintelėms arba prekių vežimėliams atrakinti nervina klientus ir kelia jiems nepatogumų. Tačiau prekybininkai tikina, jog tokia tvarka padeda apsaugoti inventorių.

Vienas pirkėjas LŽ guodėsi dideliam tinklui priklausančioje parduotuvėje negalėjęs palikti saugojimo spintelėje daiktų, nes neturėjęs 50 centų monetos. „Kam reikalingos tokios saugojimo kameros, jeigu norint jomis naudotis kyla nepatogumų. Juk anksčiau spintelės būdavo rakinamos rakteliais, o prekių vežimėliai buvo „laisvi” – nereikėjo turėti atsarginių monetų kišenėse”, – skundėsi žmogus.

Spintelė – ne saugojimo kamera

Kaip LŽ teigė UAB „Maxima LT” atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskaitė, tokia praktika imta taikyti tausojant prekybos centrų inventorių.

„Anksčiau labai dažnai dingdavo spintelių raktai. Tokiu atveju spintele naudotis nebegalima, kol nepakeičiamos spynelės”, – vardijo prekybos centrui kylančias problemas V.Jakubauskaitė. Pasak jos, saugojimo spintelės skirtos kitose parduotuvėse pirktoms prekėms pasidėti, vertingų daiktų jose palikti nereikėtų.

„Kai kurie pirkėjai mėgdavo naudotis tokiomis spintelėmis kaip saugojimo kamera – įdeda daiktus ir nepasiima visą dieną”, – teigė V.Jakubauskaitė. Anot jos, klientai, kaip ir anksčiau, palieka daiktus spintelėse, nors kai kas nepatenkinti, kad reikia turėti 50 centų monetą. Pašnekovė pabrėžė, jog žmogus, pasinaudojęs spintele, monetą atgauna, kaip ir grąžinęs prekių vežimėlį. Pašnekovė sakė nemananti, kad tokia tvarka kelia klientams nepatogumų.

„Jeigu pirkėjas neturi reikiamos monetos, ją galima išsikeisti kasoje ar informacijos skyriuje, – aiškino atstovė ryšiams su visuomene. – Nauji dalykai kai kuriems žmonėms nepatinka, tačiau prie jų įprantama. Prekių saugojimo spintelės, taip pat vežimėliai rakinami ir kitose šalyse, ne tik mūsų parduotuvėse.”

Incidentai dėl vežimėlių

Kaip teigia IKI prekybos tinklą valdančios UAB „Palink”

komunikacijos direktorius Tomas Vaišvila, šio prekybos tinklo parduotuvėse naudojamasi įprastomis spintelėmis, kurioms nereikia monetos užstato. Tačiau šiuo metu jau diegiama kitokia saugojimo spintelių sistema.

„Žmogus įdeda 1 ar 2 litų monetą, atidaro spintelę, paskui ją užrakina raktu, o grįžęs atsirakina, atgauna pinigus ir pasiima daiktus”, – dėstė naująją tvarką T.Vaišvila. Anot jo, šią sistemą planuojama taikyti tose prekybos vietose, kuriose būna dideli žmonių srautai ir klientai neturi kur pasidėti daiktų.

„Pirkėjams bus saugiau, nes tų spintelių užraktas sudėtingesnis negu dabartinių”, – tikino T.Vaišvila. Pasak jo, didesnė tikimybė, kad ir klientas laiku pasiims daiktus. „Ar nauja praktika bus efektyvi, pamatysime. Dėl to iš pradžių visame tinkle naujų spintelių dar neįrengėme”, – sakė T.Vaišvila.

Jis pripažino, kad tvarka, kai norint naudotis vežimėliu ar spintele reikia tam tikros monetos užstato, pirkėjams kelia šiokių tokių nepatogumų, tačiau tai esą padeda ir išvengti nereikalingų incidentų. „Dėl vežimėlių, likusių automobilių stovėjimo aikštelėje, neretai kyla incidentų. Palikti riedėti per aikštelę jie neretai apgadina mašinas. Kartais vežimėliai ir dingsta, bet tai nėra dažnas reiškinys”, – pasakojo T.Vaišvila.

Monetų nepritrūks

Pasak V.Jakubauskaitės, 1 lito ir 50 centų nominalus yra nustatę spintelių ir vežimėlių spynelių gamintojai. Bet ji pripažino, kad gudresni pirkėjai pastebėjo, jog tinka ir kitokio nominalo monetos. „Teko girdėti, kad kai kurie įmeta į spinteles 5 centų monetą, o į vežimėlį – 2 centus”, – neslėpė pašnekovė. Anot jos, kiekvienas pirkėjas turi kišenėje šiek tiek smulkių monetų.

Kaip teigia Lietuvos banko Ryšių su visuomene skyriaus viršininkas Kęstutis Vanagas, menka tikimybė, kad 50 centų ar 1 lito nominalo monetų gali imti stigti dėl jų intensyvaus naudojimo prekybos centruose. Pasak K.Vanago, išleidžiamų į apyvartą monetų kiekis apskaičiuojamas pagal poreikį.

„Šiuo metu 1 lito ir 50 centų monetų trūkumo nejaučiama. Pastarieji Lietuvos banko sprendimai buvo priimti dėl naujų smulkaus nominalo monetų kaldinimo”, – tvirtino K.Vanagas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Įdėk pinigėlį – paimk vežimėlį"

  1. IRL

    visur taip yra,tai ir jums teks prie to priprast 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.