A. Kubilius siūlo, kad Vyriausybė neįsipareigotų kurti naująją bendrovę pagal KPMG įvertinimą

Seimo Tėvynės sąjungos frakcija stebisi didžiuliais nacionalinio investuotojo (NI) bendrovės, įgyvendinsiančios naujos Ignalinos atominės elektrinės (AE) statybos projektą, dalininkų – „Lietuvos energijos”, „Rytų skirstomųjų tinklų” (RST) bei privačios VST – turto vertės ir akcijų dalių NI skirtumais juodraštiniame ir galutiniame vertinimų variantuose.

Antradienį vykusiame frakcijos susitikime su ūkio ministru Vytu Navicku, Ūkio ministerijos sekretoriumi Anicetu Ignotu bei energetikos bendrovių turto vertinimo klausimais Vyriausybę konsultuojančio banko HBSC atstovaujančios įmonės „Suprema” vadovu Aidu Galubicku domėtasi, kodėl „Rytų skirstomųjų tinklų” vertė yra trečdaliu mažesnė nei Vakarų skirstomųjų tinklų, nors RST turi net šiek tiek didesnę elektros vartotojų rinkos dalį.

Ūkio ministras V. Navickas pažymėjo, kad konkursą laimėjusi tarptautinė audito bendrovė „KPMG Baltics” jau yra pateikusi patikslintą energetikos įmonių vertinimą, kuriame VST ir RST vertės skirtumas dabar esąs „adekvatus”. Pasak ministro, anksčiau žiniasklaidoje minėti skaičiai tebuvę „juodraštiniuose variantuose”.

V. Navickas tvirtino, jog esminiai bendrovių verčių pokyčiai įvyko, kai šiomis dienomis Valstybinė kainų ir energetikos komisija nustatė elektros perdavimo ir paskirstymo kainų viršutines ribas, kurios buvo kur kas žemesnės negu prašė įmonių, ypač VST, valdybos.

Pasak Tėvynės sąjungos pirmininko Andriaus Kubiliaus, paskutiniame KPMG pateiktame vertinime „Lietuvos energijos” vertė turėjo būti sumažinta apie pusę milijardo litų, nes, kaip buvo skelbiama spaudoje, NDX dalis nacionalinio investuotojo bendrovėje nepakito ir liko apie 39-40 proc., o VST ir RST vertės, kurios anksčiau skyrėsi daugiau kaip 500 mln. litų, suartėjo.

„NDX energijai” išlieka galimybė turėti apie 39-40 proc. akcijų. Tokie sutapimai kelia susirūpinimą. Kiek tada patikimas vertinimas ir kiek tam vertinimui turi įtakos, kad „NDX energija” turi išlaikyti apie 39-40 proc. akcijų, net ir suprantant, kodėl jiems tokį akcijų kiekį reikia išlaikyti. Iš tiesų norėtume aiškesnių atsakymų ir labai aiškių vertinimų, pagrįstų labai aiškiais principais”, – pabrėžė TS pirmininkas.

Pasak A. Kubiliaus, neaišku, kodėl atsiranda tokių skirtumų tarp juodraštinių variantų vertinimų ir galutinių vertinimų. Jis siūlė, kad Vyriausybė neįsipareigotų naująją bendrovę kurti būtent pagal KPMG atliktą įvertinimą.

Pasak Tėvynės sąjungos frakcijos nario Jurgio Razmos, jau savaite atsiliekama nuo NI formavimo darbų grafiko ir likusias procedūras (derybas su NDX) gali tekti atlikti labai paskubomis. Jo teigimu, neaiški personalinė Vyriausybės narių ar įgaliotų asmenų atsakomybė už priimamus sprendimus formuojant NI.

Parlamentaras reikalavo sudaryti realų NI bendrovės kūrimo grafiką, paliekant galimybę Seimui susipažinti su paruoštais dokumentais.

Kitą savaitę, kai bus gautas galutinis energetikos įmonių vertinimas, frakcija ketina dar kartą kviesti į posėdį ūkio ministrą.

ELTA primena, kad „Lietuvos energijos”, „Rytų skirstomųjų tinklų” (RST) bei privačios VST turto vertė ir akcijų dalys NI dar tikslinami, o galutinius duomenis Ūkio ministerija tikisi turėti šį trečiadienį arba penktadienį.

Pirmadienį posėdžiavusi laikinoji komisija „Dėl Lietuvos Respublikos atominės elektrinės įstatymo įgyvendinimo” svarstė tarptautinio konsultanto „KPMG Baltics” pateiktą jau patikslintą Lietuvos energetikos įmonių turto vertinimą, kuris komisijos nariams ir kitiems darbo grupės atstovams buvo atsiųstas elektroniniu būdu. Galutinio vertinimo oficialaus dokumento Ūkio ministerija dar nėra gavusi, todėl žiniasklaidoje skelbtos informacijos apie „Lietuvos energijos”, RST ir VST akcijų dalis NI kol kas nekomentuoja.

Neoficialiais duomenimis, nustatyta VST vertė – 2,9 mlrd. litų, RST – 2,1 mlrd. litų, o „Lietuvos energijos” – 3,1 mlrd. litų. Pagal tokį vertinimą, „NDX energijos” valdomi VST galėtų turėti 39 proc. NI akcijų, RST – 20 proc., o „Lietuvos energija” – 41 proc. Vadinasi, valstybė nacionalinio investuotojo bendrovėje užsitikrintų 61 proc. akcijų.

Ūkio ministras V. Navickas patikino, kad kuriant nacionalinį investuotoją privataus ir valstybinio kapitalo santykis iš esmės nesikeis, o pataisų gali būti tik pačių energetikos įmonių vidiniuose skaičiuose. Anot jo, kol kas su „NDX energija” deramasi, kad valstybė perims visą šios bendrovės valdomą VST akcijų paketą.

Nacionalinio investuotojo bendrovę Vyriausybė tikisi suformuoti iki šių metų pabaigos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.