Serbija nesutiko suteikti nepriklausomybę Kosovui ir siūlo Kinijos modelį

Vienoje baigėsi Serijos valdžios ir etninių albanų Kosovo krašto vadovybės tiesioginių derybų, kuriose dalyvauja Kontaktinė grupė (ES, Rusija ir JAV), ketvirtasis ratas.
Kaip pranešė Serbijos televizijos kompanija RTS, šiose derybose Serbijos atstovai pasiūlė, kad Belgradas ir Priština palaikytų tarpusavio santykius pagal tokį modelį, kuris egzistuoja tarp Kinijos ir Honkongo.

Serbijos prezidentas ir premjeras Borisas Tadičius ir Vojislavas Koštunica, kalbėdami žurnalistams pasibaigus susitikimui, paaiškino, jog neketina kopijuoti Honkongo modelio, bet mano, kad jis yra geras pavyzdys būsimiems Serbijos ir Serbijos autonominio krašto tarpusavio santykiams.

Serbijos vadovybė dar kartą patvirtino, jog nesutiks suteikti nepriklausomybę Kosovui, ir pažymėjo, jog nemano, kad gruodžio 10 diena, kai Kontaktinė grupė turi pateikti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai pranešimą apie padėties krašte raidą, yra derybų pabaigos terminas.

Abu Serbijos lyderiai kritikavo „trejeto” pateiktą per praėjusį ratą dokumentą, skirtą apsvarstyti tiesioginėse derybose, pirmiausiai už tai, kad ten nebuvo tiesioginės nuorodos į galiojančią 1244-ąją Saugumo Tarybos rezoliuciją, kaip vienintelį pagrindą Kosovo problemai išspręsti, ir nieko nebuvo kalbama apie tai, kad neleisti vienašališki veiksmai nustatant Kosovo statusą.

Negana to, pirmoji šio dokumento versija buvo parengta taip, jog neva kalbama apie tai, kaip palaikyti santykius tarp dviejų nepriklausomų valstybių, o tai „Serbijai yra visiškai nepriimtina”.

Kosovo krašto lyderiai niekaip nekomentavo naujo Serbijos valdžios siūlymo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.