Prezidentas augins jurginus

Lapkričio 3-iąją šeimos ir artimiausių draugų rate 81-ąjį gimtadienį paminėjusiam prezidentui Valdui Adamkui vakar nepavyko išvengti šventinės darbotvarkės.

Vyno taurę dar prieš pietus prezidentas pakėlė su jį aplankiusiu avangardinio kino kūrėju ir poetu Jonu Meku. V.Adamkaus darbo diena baigėsi jam priimant prezidentūros darbuotojų sveikinimus.

Pernai 80 metų jubiliejų atšventęs ir svečiams priimti dieną skyręs V.Adamkus šiemet iš anksto perspėjo nelaukiantis didelio dėmesio. Per pavaldinius galimiems sveikintojams mandagiai užsiminta neminti prezidentūros slenksčio.

Ir iš tiesų vakar čia buvo ganėtinai ramu. „Prezidentui tai buvo paprasta darbo diena”, – LŽ sakė jo atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Tačiau valstybės vadovas sulaukė gėlių, sveikinimo atvirukų ir skambučių iš bičiulių, ministrų, kariuomenės vado Valdo Tutkaus, įvairių institucijų vadovų. Premjero Gedimino Kirkilo, Seimo pirmininko Viktoro Muntiano ir kadenciją baigusio prezidento Algirdo Brazausko gėlių puokštės V.Adamkaus rezidenciją Turniškėse puošia jau nuo šeštadienio. Atvirukų bei elektroninių laiškų prezidentui prisiuntė ir eiliniai piliečiai.

Tačiau visiškai tyliai dienos prezidentui vakar praleisti nepavyko. Į vakarykštę darbotvarkę teko įtraukti vos kelias dienas Lietuvoje viešinčio J.Meko apsilankymą.

Linksmu būdu ir savitu stiliumi garsėjantis menininkas pas V.Adamkų atėjo ne tuščiomis. Iš rankų nepaleisdamas kameros jis įteikė savo knygą. „Gimtadienio proga padovanojau prancūzų kalba išleistus „Anekdotus”. Taip vadinasi mano dienoraščiai, – po susitikimo su V.Adamkumi sakė 85 metų gimtadienį gruodžio 22-ąją švęsianti įžymybė. – Ir viską filmavau. Kitą savaitę prezidentą ir save pačius galėsite pamatyti internete. Kasdien susuku po vieną 3-10 minučių filmą. Toks mano darbas.” Neseniai išimties tvarka Lietuvos pilietybę gavęs J.Mekas iš prezidento rankų vakar gavo dekreto kopiją.

Smagaus sumanymo pasveikinti V.Adamkų neįvykdė apie ruošiamas staigmenas kiek anksčiau prasitarę krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir kariuomenės vadas V.Tutkus. Turėta vilties, kad šalies vadovas apsilankys Gaižiūnų poligone Rukloje. Tačiau prezidento darbotvarkėje šiam renginiui vietos neatsirado. Pratybų esmė buvo priešlėktuvinės gynybos raketinio komplekso „Stinger” pristatymas. „Prezidentui, kaip vyriausiajam ginkluotųjų pajėgų vadui, kariuomenės pajėgumų sustiprinimas yra geriausia dovana”, – apie simbolinę dovaną LŽ sakė V.Tutkus. Kariuomenės vadas tikino neprarandąs užsidegimo pasveikinti prezidentą vėliau.

Į prezidento pageidavimą duoti jam ramybę bandantys įsiklausyti prezidentūros darbuotojai kurį laiką net nežinojo, ar bus proga jį pasveikinti. Tačiau buvo apsispręsta baigiantis dienai „įsiveržti” į V.Adamkaus kabinetą. Prezidentui padovanotos jo mėgstamų gėlių – jurginų. Ir ne bet kokių, o „ilgai grojančių”. LŽ žiniomis, tai ne paprasta puokštė, o visas gėlių krūmas, kurį galima pasisodinti.

Vakar prezidentą nudžiugino ir Ukrainos prezidento Viktoro Juščenkos skambutis. Su šios šalies vadovu V.Adamkus palaiko itin draugiškus ryšius dar nuo vadinamosios oranžinės revoliucijos laikų.

Sukakties nebuvo pamiršę ir kaimyninės Latvijos prezidentas Valdis Zatleras ir Estijos vadovas Tomas Hendrikas Ilvesas. Šie du politikai V.Adamkų pasveikino dar praėjusią savaitę per susitikimą Rygoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.