Darželinukams – tuštesnės lėkštės

Pabrangus maisto produktams uostamiesčio ikimokyklinio ugdymo įstaigų virtuvių darbuotojams tenka laužyti galvas, kaip už 4-5 litus, skirtus vieno vaiko maitinimui, triskart per dieną padengti stalą įstaigos ugdytiniams.

Uostamiestyje ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtinių tėvams už atžalos maitinimą darželio grupėje tenka mokėti 4,85 lito, o lopšelio grupėje – 4,26 lito per dieną. Įstaigų vadovų teigimu, pabrangus maisto produktams su tokia suma išsiversti tapo neįmanoma.

Anot lopšelio-darželio „Atžalynas” vadovės Vandos Armonavičienės, dabar norint už kelis litus triskart per dieną pamaitinti vaiką reikia kaip reikiant galvą pasukti.

„Aišku, nebadaujam – vaikai ir kotletų, ir varškės, ir žuvies gauna, tačiau esam priversti taip viską „trupinti”. Be to, norėtumėm kokybiškesnius produktus pirkti, bet neišgalim. Labai suprastėjo virtos dešros, vietoj „grynos” mėsos tenka pirkti maltą, pigesnę. Vis rečiau vaikus vaisiais ar sūreliais palepinam”, – pasakojo V. Armonavičienė.

Kitos uostamiesčio įstaigos, mokyklos-darželio „Versmė” vadovė Vida Martinkienė nuogąstauja, kad įstaiga bus priversta mažinti porcijas, jei artimiausiu metu nebus priimtas sprendimas didinti mokesčio už maitinimą.

V. Martinkienės teigimu, mokykla-darželis nuo spalio 1-os dienos savo ugdytinius maitina brangiau, nei už maitinimą sumoka tėvai.

„Remdamiesi spalio 5-10 dienomis pristatytų maisto produktų kainomis atlikome analizę. Paaiškėjo, kad vieno vaiko maitinimui tenka beveik 7 litai”, – aiškino pokalbininkė.

Anot jos, kainų skirtumą įstaiga priversta dengti iš savo lėšų – per du atostogų mėnesius vasarą sutaupytų pinigų. Anksčiau už sutaupytas vaikų maitinimui skirtas lėšas įstaiga pirkdavo kalėdines dovanėles savo ugdytiniams.

Sutaupytos lėšos, V. Martinkienės teigimu, jau beveik išeikvotos, todėl šiemet apie dovanas ugdytiniams belieka pasvajoti. Tačiau tai ne didžiausia bėda.

„Jei Savivaldybė artimiausiu metu nesiims veiksmų, būsime priversti mažinti maisto porcijas. Kitaip suktis iš padėties – maitinti vaikus pigesniais produktais – mes negalime, kadangi iki vasario mėnesio esam sudarę sutartį su tiekėjais”, – aiškino įstaigos vadovė.

Vis dėlto darželinukų maitinimo klausimas greičiausiai bus išspręstas tik ateinančiais metais.

Anot uostamiesčio Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotojos Jolantos Ceplienės, mokestis už maitinimą ikimokyklinėse įstaigose nesikeitė jau krūvą metų ir tikrai nebeatitinka šiandienos kainų. Tačiau šį pavasarį organizuotos ikimokyklinio ugdymo įstaigų apklausos rezultatai parodė, kad joms lėšų maitinimui vis dar pakanka.

Skųstis nebeišsiverčiančios su turimomis lėšomis, J. Ceplienės teigimu, įstaigos pradėjo pastaruoju metu.

„Reaguodami į tai lapkritį arba gruodį planuojame teikti Tarybai projektą ir keisti maitinimo kainas. Naujos kainos įsigaliotų nuo sausio 1-osios. Maitinimui skirtą sumą planuojame padidinti daugiau nei litu vienam vaikui per dieną”, – sakė švietimietė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Darželinukams – tuštesnės lėkštės"

  1. geta

    Jau ir taip vaikai is darzelio alkani i namus grizta, tai kas bus jei dar porcijas sumazins??? Bent jau tevus tada informuokit, kad uzkandziu kokiu idetu, o tai ir numirs vaikai is bado 👿

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.