Padaugės varpų gaudesio

Jei nepaliaujamas varpų gaudesys priartintų Dievą, pietinės uostamiesčio dalies gyventojai būtų arčiausiai jo. Smiltelės gatvėje varpai greitai aidės ne tik iš katalikų, bet ir iš stačiatikių šventyklos.

Varpus liejo Urale

Per Visų šventųjų dieną Klaipėdos Dievo motinos globėjos ir Švento Mikalojaus stačiatikių cerkvės varpinę Smiltelės gatvėje papuošė auksu tviskantis kupolas.

Dar iki Kalėdų po juo žadama pakabinti aštuonis varpus, kurie tikinčiuosius kvies į pamaldas arba praneš apie svarbius įvykius: miesto šventes, vestuves, laidotuves ar pavojų.

Aštuoni skirtingų dydžių cerkvės varpai, kurių didžiausias, žemiausiu garsu skambantis, sveria net 700 kilogramus buvo išlieti Urale, o juos pašventino pats Lietuvos stačiatikių metropolitas Chrizostomas.

Garsai ir erzina, ir džiugina

Varpus žadama įkelti pro neseniai baigtos statyti varpinės langą, nes per duris dėl didžiulio skersmens jie netilptų, o įkelti per stogą irgi būtų keblu.

Smiltelės gatvėje jau dabar skamba varpai iš kitoje gatvės pusėje stovinčios Švento Juozapo darbininko bažnyčios, tiesa, ne tikri, bet elektroniniai. Šių varpų, skambančių kasdien 7.45, 12 ir 17.45 valandomis, aidas vienus aplinkinių namų gyventojus erzina, o kitus kaip tik džiugina.

Skambėjimo laiko nederins

Nepaisant to, kad pamaldos stačiatikių ir katalikų šventovėse prasideda panašiu metu – nei vienos, nei kitos dvasininkai teigė nematą reikalo tartis, kada varpai skambės vienoje ir kitoje šventykloje.

„Nežinau, kaip varpais skambins stačiatikiai, bet mes jau seniai savo skambinimo laiką suderinome su parapijiečiais. Gali būti ir taip, kad sekmadieniais varpais žvanginsime kartu”, – „Klaipėdai” yra sakęs Švento Juozapo Darbininko bažnyčios klebonas Saulius Damašius.

Dievo motinos globėjos ir Švento Mikalojaus (Pokrovo-Nikolskio) parapijos klebonas protorejėjas Anatolijus Stalbovskis irgi nežada derinti skambinimo varpais grafiko su katalikų bažnyčia.

„Grafiko nederinsime. Juk ir jie su mumis nesitarė, kada skambins varpais. Jei reikės, skambinsime kartu. Nemanau, kad dėl to bus kakofonija. Juk visi skambinsime Dievui, ir kuo daugiau tų skambinimų bus, tuo mažiau liks nelabųjų”, – juokavo A.Stalbovskis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.