Būtinoji gintis: šauti ar nešauti?

„Tylėti ar gintis, šauti ar leistis mušamam”, – tokie hamletiški klausimai klaipėdiečius kankina po savaitgalio įvykių, kai naktį po daugiabučio langais triukšmavę jaunuoliai sulaukė ginkluoto atsako.

Tokias diskusijas paskatino „Vakarų eksprese” aprašytas incidentas, kai lapkričio 2-osios naktį ties Sulupės gatvės 14-uoju namu iš dviejų automobilių sklido garsi muzika ir triukšmavusių jaunuolių raminti nusileido čia gyvenantis 42 metų Vidmantas Urbonas.

Kol atvažiavo policija, neseniai pensininku tapęs buvęs antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras” trečiosios kuopos būrio vadas sulaukė ne tik keiksmų, grasinimų nužudyti, bet ir buvo parverstas ant žemės.

Vyrui, pasak jo, nebeliko kitos išeities, kaip tik gintis savigynai legaliai laikomo ginklo šūviais. Du jaunuoliai buvo sužeisti ir pakliuvo į ligoninę, pavojaus jų gyvybei nėra

Nelieka nuošalyje

„Atrodo, elgiausi įstatymo numatytose savigynos ribose. Aš – vienas, o jie – šešiese. Mano gyvybei grėsė pavojus, kitaip nebegalėjau apsiginti. Įvykį matė mano žmona, trylikametė dukra. Greičiausiai bus teismas”, – iškart po įvykio V. Urbonas.

Vakar „Vakarų ekspresui” jis patvirtino dėl savo poelgio nesigailintis. „Nemoku būti nuošalyje. Manau, jog bailumas – bloga savybė. Pamatau rūkantį vaiką – pakalbu, triukšmaujantį kaimyną įspėju. Aš prie sukrėtimų įpratęs. Blogai, kad dėl šio įvykio didelį stresą patyrė žmona ir dukra”,- atviravo vyriškis.

V. Urbono žmona sakė negalinti patikėti, kad jos vyras galėtų būti apkaltintas. „Tą naktį į policiją skambinau keturis kartus. Kai pamačiau, jog vyrą puola kone dešimt jaunuolių, į ragelį tiesiog šaukiausi pagalbos, raginau greičiau atvažiuoti. Juk turi būti įrašai”,- tikisi moteris.

Tuo tarpu dėl šaunamojo ginklo panaudojimo, kūno sužalojimo pradėti ikiteisminiai tyrimai. V. Urbonas ir jo žmona jau davė parodymus policijoje. Vakar vyras planavo susitikti su advokatu.

„Policija aiškinasi, ar neperžengiau būtinosios ginties. Vakar kiemo gyventojus apklausė kriminalistai. Tikiuosi, kad tiesa paaiškės”,- sakė V. Urbo

Priminė „Svainijos” bylą

Advokatas Arūnas Žlioba sako, kad prognozuoti, kaip baigsis minėta istorija, sunku – esą būtina įsigilinti į visas aplinkybes. Teisininkas spėja, kad V. Urbonas neperžengė būtinosios ginties.

„Tačiau lieka neaišku, ar jis gynėsi ne per stipriai. Teisėjai, spręsdami bylą, paprastai atsižvelgia į įvairius kriterijus. Svarbu tai, kad aukos veiksmai neturi sukelti žymiai sunkesnių pasekmių nei jam grėsė. Tarkim, žmogus būtų sulaukęs tik kepštelėjimo per veidą, o atsakydamas kažką nušovė. Kita vertus, visada aiškinamasi ar pavojus buvo realus. Gal žmogaus tik gatvėje paprašė užsirūkyti, o šis atsakė šūviu”,- svarstė advokatas.

Anot jo, teisme visi liudytojai lygūs: galima spėti, kad teisėjai vienodai išklausys tiek peršautųjų jaunuolių draugus, tiek įvykį mačiusius V. Urbono šeimos narius.

A. Žlioba prisiminė garsiąją „Svainijos” bylą, kai panevėžietis nušovė keletą nusikalstamos gaujos narių. Teismas jo veiksmus įvertino kaip būtinąją gintį bei nuo atsakomybės atleido.

Nužudė gindamiesi

Advokatas šiuo metu dalyvauja byloje, iškeltoje dėl to, kad konflikto metu žmogui metaline lazda buvo smūgiuota į galvą. Taip pasielgęs asmuo tikina, esą auka kėsinosi į jį paleisti kažkokį sunkų daiktą. Ar tai buvo būtinoji gintis, – paaiškės paskelbus teismo verdiktą.

Būta ir keletas nužudymų atvejų, kurie teismo nepasiekė, pripažinus, kad kaltinamieji gynėsi. Moteris iš miego prabudo nuo vyro smūgių, norėjo pabėgti, tačiau sutuoktinis neleido. Šoko ištikta auka pagriebė peilį – smūgis į krūtinę buvo mirtinas. Moters veiksmai pripažinti būtinąja gintimi.

„Vakarų ekspresas” rašė ir apie 2003-ųjų rugsėjo 7 dienos istoriją, kai Debreceno g. 40 namo kieme šeimininkas nušovė į mikroautobusą įsibrovusį 26-erių Skuodo rajono gyventoją.

Įtarimai buvo pareikšti nužudytojo draugui, kuris stumtelėjo transporto priemonės savininką. O pastarasis, garbaus amžiaus klaipėdietis, byloje dalyvavo tik kaip liudytojas.

Tiesa, buvo išteisintas ir kaltinamuoju tapęs vaikinas, tad kaltųjų dėl Skuodo rajono gyventojo mirties neliko. Mirusiojo tėvai planavo skųsti mikroautobuso šeimininko veiksmus, tačiau planų neįgyvendino.

Triukšmadariams – piniginės baudos

Komentuodamas incidento Sulupės gatvėje priežastį – triukšmavimą po langais vidury nakties, – Klaipėdos VPK Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas Igoris Ivanovas pasakojo, jog policijos budėtojai, sulaukę pranešimų apie triukšmadarius, į įvykio vietą siunčia patrulius.

„Jei nereaguojama į žodinį perspėjimą, surašomas tarnybinis pranešimas, kuris perduodamas apylinkės inspektoriams. Policijos nuovadose sprendžiama, kaip įvertinti triukšmadarių veiksmus: pirmą kartą paprastai skiriamas įspėjimas, antrą – bauda nuo 300 iki 1500 litų, trečią – nuo 1 500 iki 3000 litų”,- pasakojo I. Ivanovas.

Anot policijos budėtojų, per parą paprastai sulaukiama nuo 100 iki 250 pranešimų, 30 proc. jų – dėl triukšmo. Esama ir piktybinių, pareigūnams gerai pažįstamų mėgėjų garsiai klausytis muzikos, kitaip trikdyti rimtį.

Uostamiesčio 1-ojo policijos komisariato nuovados atstovai pasakojo, jog šiemet dėl triukšmo jau bausti 38 žmonės. Paskirtos baudos nedidelės, nes nebūta piktybinių pažeidėjų, atsižvelgta į lengvinančias aplinkybes.

Šio komisariato teritorijoje pasižymėjo nepilnametis, linksmindavęsis išvykusios močiutės bute Sausio 15-osios gatvės 14 name. Įspėjimas jam nepadėjo, tad buvo paskirtos dvi baudos po 150 litų, kurias teko sumokėti jaunuolio tėvams.

Pernai piktybiniam triukšmadariui iš Taikos prospekto 43 namo buvo paskirtas ne tik įspėjimas, bet ir dvi baudos po 650 litų. Nesutikus mokėti geranoriškai, jas išieškojo antstoliai.

1 500 ginkluotųjų

Uostamiesčio gyventojai vis dažniau spręsdami konfliktus naudoja ginklus. Užvakar naktį Minijos gatvės naktinio klubo darbuotojai išvijo 6 chuliganiškai besielgiančius vaikinus. Vienas iš išvarytųjų lauke ėmė šaudyti iš revolverio bei klubo administratoriui peršovė koją. Ginklą panaudojęs 20-metis Klaipėdos rajono gyventojas M. B. sulaikytas ir perduotas policijai.

Klaipėdos VPK Viešosios tvarkos tarnybos Licencijavimo poskyrio viršininkas Žigintas Narmontas tikina, kad ginklų uostamiestyje nedaugėja – esą jų skaičius išlieka stabilus. Šiuo metu medžioklei bei savigynai leidimus ginklams turi apie 1 500 uostamiesčio gyventojų.

950 asmenų yra įteisinę 1 090 savigynai skirtų ginklų, 875 medžiotojai turi 1 732 ginklus, skirtus savo pomėgiui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.