Kas dešimta Lietuvos mokykla neatitinka elementarių higienos reikalavimų

Daugiau nei kas dešimta Lietuvos mokykla neatitinka elementarių higienos reikalavimų.
Kaip paskelbė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atlikusi mokyklų maisto tvarkymo skyrių patikrinimą, 13 proc. patikrintų mokyklų neatitinka elementarių higienos reikalavimų – nedelsiant reikalinga atlikti patalpų remontus.

Daugiausia tokių mokyklų nustatyta Vilniaus apskrityje – 32, Šiaulių – 28, Panevėžio – 25, Klaipėdos ir Telšių – po 15.

Pasak pranešimo, tarnyba kasmet atlieka patikrinimus visose Lietuvos mokyklų maisto ruošimo skyriuose. Šiuo metu šalyje veikia 1478 mokyklos. Per devynis šių metų mėnesius teritorinių valstybinį maisto ir veterinarijos tarnybų maisto inspektoriai patikrino 1186 arba 80 proc. visų mokyklų.

Kaip teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė, nesant tinkamų sąlygų ruošti maistą kyla pavojus atsirasti užkrečiamosioms žarnyno ligoms ir šioms ligoms plisti.

„Kadangi kasmet šalyje dėl netinkamų technologinių įrengimų naudojimo maisto gamybai užregistruojami ūmių infekcinių ligų protrūkiai, šiais metais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patikrino, kokią įrangą ir įrenginius naudoja maisto tvarkymo skyriuose”, – pranešime spaudai cituojama A.Išarienė.

Anot jos, patikrinimų rezultatai rodo, kad tik 9 proc. (135) mokyklų turi šiuolaikiškai įrengtus maisto ruošimo skyrius. Pusė patikrintų mokyklų maistą gamina dalinai modernizuotuose maisto ruošimo skyriuose.

Anot specialistės, maitinimą dažniausiai organizuoja ne pačios mokyklos, o sudaromos trumpalaikės sutartys su paslaugos tiekėjais, kurie visiškai nesuinteresuoti investuoti į patalpų remontą ar naujos, šiuolaikinės įrangos įsigijimą.

Dėl lėšų trūkumo didžioji dalis mokyklų maisto tvarkymo skyrių nevykdo patiekalų gamybos savikontrolei įvertinti reikalingų laboratorinių tyrimų, nors mokyklose maitinimą organizuojančios įmonės yra pačios atsakingos už tiekiamų patiekalų saugą ir kokybę.

„Pagal Lietuvos teisės aktus, mokiniams turi būti organizuojamas šiltas maistas. 2007 metais šiltas maistas tiekiamas 85 proc. mokyklų, tuo tarpu 2006 metais – 74 proc. Klaipėdos apskrityje į 36 pradines mokyklas karštas maistas pristatomas termosais. Tikrinimo metu 76 mokyklose buvo tikrinama mokiniams tiekiamo maisto temperatūra, 2 mokyklose patiekalų temperatūra neatitiko teisės aktų reikalavimų. 2007 metais tik 7 mokyklų, esančių atokiausiuose Lietuvos kaimuose, mokiniai negauna šilto maisto, todėl jie valgo iš namų atsineštą maistą”, – sakoma pranešime.

Pasak A.Išarienės, žymiai pagerėjo mokiniams skirtų valgiaraščių derinimo su teritoriniais visuomenės sveikatos centrais problemos. Nesuderinti mokinių maitinimo valgiaraščiai nustatyti tik 4 proc. patikrintų mokyklų (56 mokyklos), tuo tarpu 2006 metais sudarė 17 proc. Daugiausiai mokyklų, kuriose nesuderinti valgiaraščiai, nustatyta Panevėžio apskrityje – 20, Utenos apskrityje ir Kauno mieste – po 9, Palangos mieste – 3.

Prekybos automatai, suderinus su mokyklos bendruomene, įrengti tik 7 proc. iš visų mokyklų (107 mokyklos). Iš užkandžių ir gėrimų automatų prekiaujamų maisto produktų asortimentas kasmet derinamas su teritoriniais visuomenės sveikatos centrais.

Pasak pranešimo, patikrinimai patvirtina nuostatą, kad mokyklų vadovai 2006-2007 metais skyrė nemažą dėmesį mokyklų maisto tvarkymo problemoms spręsti. Dažniausiai nustatomi bendri higienos pažeidimai, tai sudarė 39 proc. visų pažeidimų, technologijų pažeidimai sudarė 16 proc., personalo higienos – 5,6 proc., produktų – 3,9 proc.

Dėl nustatytų teisės aktų pažeidimų teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų inspektoriai 157 mokyklų maisto tvarkymo skyrių atsakingiems darbuotojams surašė protokolus pagal Administracinių teisių pažeidimų kodeksą. Šiais metais laikinai sustabdyta 9 mokyklų maisto tvarkymo skyrių veikla.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.