Kaip gydyti slogą ir kosulį

Sloga ypač kamuoja kūdikius: užgulta nosytė trukdo čiulpti pieną. O vyresni vaikai sloguodami jaučiasi pakenčiamai.

Jeigu iš nosies skiriasi labai mažai išskyrų, kol jos skystos, galima 2-4 kartus per dieną lašinti kraujagysles siaurinančius lašus – otriviną arba galazoliną, naftiziną, sanoriną.

Ikimokyklinio amžiaus vaikams tinka 0,05 proc. tirpalai, patiems mažiausiems – 0,01 proc. Šį tirpalą būtina 3-4 kartus atskiesti vandeniu ir naudoti ne ilgiau negu 3 dienas.

Kai išskyros sutirštėja, geriausia lašinti 1 proc. druskos tirpalą.

Jeigu vaikas ne itin kamuojasi, galima iš pradžių gydyti vien tokiu tirpalu ir nenaudoti kraujagysles plečiančių lašų.

Prieš lašinant vaistus būtina vaiką paguldyti ant nugaros taip, kad galva nusvirtų, o šnervės būtų vertikaliai – tuomet vaistai pasieks nosiaryklę.

Sausas kosulys mažylius kankina neilgai, greitai jie pradeda atsikosėti, todėl geriausia iš pat pradžių pradėti juos girdyti šiltu šarminiu gėrimu – pienu su soda (1/2 arbatinio šaukštelio į stiklinę vandens) arba mineraliniu vandeniu. Drėgnas kosulys yra apsauginė organizmo reakcija, todėl jo malšinti nereikia.

Neretai ūmiomis kvėpavimo takų ligomis ir gripu (arba paragripu) sergantiems vaikams išsivysto laringitas, pasireiškiantis lojančiu kosuliu ir pasunkėjusiu kvėpavimu. Tokiu atveju būtina skubiai padaryti virtų bulvių garų, sklindančių pro specialią iš kieto popieriaus pagamintą tūtą, inhaliaciją (trukmė – 5-10 minučių).

Jeigu kūdikis dar labai mažas, reikia vonios kambaryje atsukti vandens čiaupą ir 15-20 minučių palaikyti jį tokioje drėgnoje atmosferoje.

Jeigu vaiko savijauta nepagerėja ir kosulys nesušvelnėja, būtina kviesti greitąją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.