Saakašvilis atmetė opozicijos reikalavimą surengti parlamento rinkimus kitą pavasarį

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis atmetė opozicijos reikalavimą surengti parlamento rinkimus 2008 metų pavasarį.

„Parlamento ir prezidento rinkimai bus Gruzijoje 2008 metų rudenį, ir joks šantažas nepadarys poveikio šiuo klausimu”, pareiškė prezidentas savo kalboje, kurią sekmadienio vakarą transliavo visi šalies televizijos kanalai.

„Rinkimai vyks konstitucijos nustatytu laiku – 2008 metų rudenį”, – sakė M.Saakašvilis.

„Jokie ultimatumai nepakeis šio sprendimo”, – pabrėžė jis.

„Opozicija reikalauja surengti pirmalaikius rinkimus, bet aš noriu pasakyti, kodėl mes paskyrėme rinkimus kitų metų rudenį ir kam reikėjo konstitucijos pataisų”, – pabrėžė prezidentas.

Pasak jo, šios pataisos buvo priimtos pernai Maskvai paskelbus embargą, „kai Rusija buvo pasiryžusi rengti ir kitus žingsnius Gruzijos atžvilgiu”.

„Po embargo buvo realus tiesioginės konfrontacijos tarp Rusijos ir Gruzijos pavojus”, – sakė M.Saakašvilis.

Jis pažymėjo, jog jeigu parlamento rinkimai Gruzijoje vyktų kitų metų kovą, tai reikštų „eiti lygiagrečiai su Rusijos rinkimų kampanija, o šitai būtų labai rizikinga Gruzijos vidaus procesams”.

Be to, M.Saakašvilis aiškino priimtą sprendimą atidėti rinkimus Gruzijoje

tuo, kad gruodžio ir sausio mėnesiais bus tarptautiniu lygiu svarstoma Kosovo problema.

„Kosovas tikriausiai bus pripažintas. Bet Rusija aiškiai pasakė, kad jeigu bus pripažintas Kosovas, ji pripažins Abchaziją”, – pažymėjo Gruzijos prezidentas.

Pasak jo, „Tbilisiui visiškai netiktų” rengti rinkimus tuo pačiu metu su Rusija, kai būtų sprendžiamas ir Abchazijos klausimas.

„Mes negalėjome taip rizikuoti, ir todėl nukėlėme rinkimus į rudenį”, – sakė jis.

M.Saakašvilis taip pat pareiškė, kad balotiruosis į prezidento postą rinkimuose, numatytuose 2008 metų rudenį.

Per pastarąsias tris dienas Tbilisyje vyko opozicijos protesto akcija. Mitingo dalyviai reikalavo rengti parlamento rinkimus kitais metais pavasarį, o ne rudenį, ir kad atsistatydintų M. Saakašvilis.

M.Saakašvilis sakė, kad „tam tikros politinės jėgos varo prieš jį ir prieš Gruzijos valstybę melo kampaniją”.

Jis pažymėjo, kad „tai tos pačios jėgos, kurios dešimtajame dešimtmetyje prezidentaujant Borisui Jelcinui varė kampaniją, siekdamos susilpninti Rusijos valdžios institucijas”.

„Šios jėgos paskutiniais (Eduardo) Ševardnadzės prezidentavimo metais (2001-2003 metais) sugrįžo į Gruziją ir norėjo čia elgtis taip, kaip Rusijos Federacijoje”, – pridūrė jis. – Esant Ševardnadzei šios jėgos jautėsi laisvai, bet mums atėjusį valdžią šios jėgos prarado tokias laisvas pozicijas. Štai todėl šios jėgos ir pradėjo pastaruoju metu kampaniją, kurios tikslas – susilpninti Gruzijos prezidento pozicijas ir susilpninti valstybingumą”.

Taip pat M.Saakašvilis pareiškė savo įsitikinimą, kad iki parlamento rinkimų bus sureguliuotas vienas iš dviejų konfliktų Gruzijos teritorijoje.

„Aš esu tikras, kad teritorijos klausimas iki kitų metų rudes rinkimų bus išspręstas, – sakė M.Saakašvilis. – Artimiausiu metu yra galimybė išspręsti teritorijos klausimą, ir tai žinome mes, bet, deja, žino ir mūsų priešininkai, kurie padarys viską, kas įmanoma, kad to neleistų”.

Sekmadienį Gruzijos karinė vadovybė pareiškė, kad trys Rusijos lėktuvai pažeidė šalies oro erdvę netoli Pietų Osetijos.

Pasak Gruzijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininko, Rusijos lėktuvai įskrido maždaug tris kilometrus į Gruzijos teritorijos gilumą rajone, palaikančiame glaudžius ryšius su Maskva. Rusija atmeta šiuos kaltinimus.

Tai buvo pirma vieša Gruzijos lyderio kalba nuo protesto kampanijos pradžios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.