Nežinia ir sąmyšis Džerike

Kupinas įtampos ir psichologizmo amerikiečių draminis serialas „Džerikas”, pasakojantis apie atskirtus nuo likusio pasaulio mažo miestelio gyventojus, šiuo metu rodomas daugiau nei 30 šalių. Jį jau spėjo pamėgti ir LNK žiūrovai.

Gyvenimas po sprogimo

Pirmojo sezono premjerinės serijos pradėtos rodyti 2006-ųjų rugsėjį amerikiečių televizijos „CBS Paramount Network”. Veiksmas prasideda nuo neaiškios kilmės branduolinių sprogimų, dėl kurių sutrinka telekomunikaciniai ryšiai, elektros energijos tiekimas mažame Kanzaso valstijos miestelyje Džerike – jo gyventojai izoliuojami nuo likusio pasaulio.

Branduolinio sprogimo grybas į Džeriką atneša visišką chaosą: jo gyventojus priverčia klaidžioti, tarsi jie būtų vieninteliai likę gyvi amerikiečiai. Kiekviena serialo minutė persmelkta dramos, nežinios ir įtampos – kas vyksta pasaulyje, kaip gyventi toliau, kaip kovoti ir ar verta kovoti už išlikimą? Paslaptis gaubia kai kurių pagrindinių veikėjų praeitį bei branduolinės atakos kaltininkus.

Nežinios baimė Džeriko gyventojams sukelia socialinį, psichologinį ir fizinį sąmyšį. Miestas ima garmėti į prarają, nes siaubas, pyktis ir sumaištis vieną po kito kerta miestelio žmones, į paviršių iškelia kai kurių gyventojų blogiausias savybes. Krizės metu asmeniniams reikalams ir gerai saugotoms paslaptims gresia būti atskleistiems, o kai kurie ras vidinių jėgų, kurių net nenumanė esant, herojais pasirodys tie, iš kurių to visai nesitikėta.

Pagrindinį vaidmenį „Džerike” atlieka gražuolis aktorius Skytas Ulrichas, vaidinantis 32-ejų Džeiką Gryną, miestelio mero sūnų, kuris trumpam grįžta namo aplankyti šeimos bei draugų, tačiau dėl įvykusios katastrofos įstringa čia ilgesniam laikui. Jis tampa savotišku Džeriko lyderiu, siekiančiu apginti miestelį ir jo gyventojus. Kol miestiečiai stengiasi išgyventi pasikeitusiame pasaulyje, vienas naujakurys Robertas Hokinsas žino kur kas daugiau apie atakos nei kiti.

Savo paslaptimis, siužeto vingiais ir nerimastinga atmosfera „Džerikas” užsienio spaudos netgi lyginamas su kone kultiniu tapusiu serialu „Dingę”.

Daug klausimų

Pasak serialo kūrėjų, „Džerikas” pirmiausia buvo planuotas kaip filmas, kurio idėją sugalvojo Džonatanas Steinbergas and Džošas Schaeris. Tačiau nuspręsta, kad apokaliptinio siužeto dviejų ar dviejų su puse valandos drama visko nesutalpins, jų koncepcijai reikia išsamiau atskleisti situaciją ir veikėjus.

Pasak „Džeriko” prodiuserio Džono Turteltaubo, serialo kelia tokius klausimus: kas mes esame iš tikrųjų? „Jei atimtume kas dieną naudojamus dalykus, jei nebegalėtume naudotis mobiliaisiais telefonais, jei neturėtume kur išleisti pinigus… Jeigu nebebūtų institucijų, kurios kontroliuoja mūsų moralę, jei nebeliktų tų, kurie tau sako, kas yra blogai ir gerai… Ar žmonės taptų atviresni ir labiau tikintys, ar atvirkščiai. Jei nusimautum socialines pirštines, išprotėtum ar bandytum grąžinti tvarką? Čia keliama daug moralinių ir dvasinių klausimų, – pasakoja Dž. Turteltaubas.

– Yra tam tikra laisvė, kuri ateina su pasaulio pabaiga. Tačiau kyla klausimas, ar tu tikrai džiaugtumeis tokia laisve? Kokie jos pavojai ir ką su ja veikti?”

Be to, pasak serialo kūrėjų, tai nėra veiksmo serialas. „Visas veiksmas yra pastatyti veikėjus į rizikingas situacijas, stebėti, kaip auga, mokosi ir padeda kitiems”, – sako Dž. Turteltaubas.

Pasak pagrindinio vaidmens atlikėjo Skyto Ulricho, „Džerikas” apie tai, ką mes darytume, jei viskas aplink būtų sunaikinta ir kaip mes į tai reaguotume. „Mes matėme nemažai tokių kritinių situacijų kaip „Katrina”, cunamiai, kai žmonės pasielgia taip, kaip net patys iš savęs nesitikėjo. Mes stengiamės atskleisti kaip įmanoma daugiau veikėjų bruožų.

Šis serialas iš tiesų klausia, kokie mes žmonės, ir perša mintį, kad mes net neįsivaizduojame, kuo galime tapti. Kas krizės metu tampa svarbiau – mirtis ar gyvenimas, ar tai apskritai tebėra gyvenimas ir mirtis? Noriu tikėti, kad šis šou bent šiek tiek privers mus susimąstyti ir galbūt išvengti branduolinio karo”, – svarsto aktorius.

Riešutai

Po pirmojo „Džeriko” sezono, kūrėjų nuomone, serialo reitingai buvo per maži, tad nuspręsta atsisakyti tolesnio jo kūrimo. Tačiau serialo fanai negalėjo to atleisti. 23 tonos žemės riešutų – taip originaliai buvo užbombarduota kanalo CBS būstinė Niujorke. Milžiniški riešutų kiekiai buvo siunčiami į pagrindinę kompanijos kontorą kaip protesto ženklas. Riešutai buvo pasirinkti apeliuojant į pirmojo sezono pabaigos seriją.

Pagrindinis serialo veikėjas į prašymą, kad visas Džeriko miestas pasiduotų, atsako „Nuts!” (tai reikštų „Eikit velniop!”, bet angliškai „nuts” reiškia ir riešutus). Atsakymas „Nuts!” į reikalavimą pasiduoti yra legendinis – II pasaulinio karo metais vienas JAV generolas taip atsakė vokiečiams viename iš kruviniausių karo mūšių 1944-aisiais.

„Džeriko” fanai taip pat nutarė nepasiduoti. CBS televizija neišlaikė fanų spaudimo ir šių metų vasarą paskelbė sukursianti dar septynias serialo „Džeriko” serijas, o jei jos bus sėkmingos, serialą tęs ir toliau. „Sulaukėme beprecedenčio spaudimo dėl „Džeriko”. Fanų balsai buvo išgirsti. Protestas buvo labai kūrybiškas. „Džerikas” turėtų atsirasti eteryje kitais metais”, – tokį viešą laišką serialo gerbėjams šią liepą išplatino CBS prezidentė Nina Tasler. Savo laiške CBS prezidentė prašė „Džeriko” nustoti siųsti riešutus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.