Demonstrantai Gruzijos sostinėje nusiteikę tęsti protesto akciją prieš šalies prezidentą

Gruzijos sostinėje iki 70 tūkst. žmonių penktadienį dalyvavo protesto mitinge prieš šalies prezidentą Michailą Saakašvilį ir reikalavo surengti pirmalaikius rinkimus.
Per didžiausią protesto akciją nuo pat prieš ketverius metus įvykusios taikios Rožių revoliucijos, per kurią M.Saakašvilis atėjo į valdžią, baltus raiščius apsirišę opozicijos aktyvistai prie parlamento pastato Tbilisio centre skandavo antivyriausybinius šūkius. Kai kurie demonstrantai atsinešė kartuvių su kilpoje kabančia dabartinio šalies vadovo iškamša maketus.

„Norime, kad mūsų žmonės būtų šalies šeimininkai, o ne vergai, – sakė vienas iš opozicijos bloko lyderių Šalva Natelašvilis. – Mums reikia vyriausybės, kuri tarnauja žmonėms, o ne atvirkščiai”.

Protestantai buvo nusiteikę daugiau mažiau geranoriškai, tad nors kelis kartus minioje prie parlamento pastato kilo susistumdymas, policija stengėsi laikytis atokiau.

Protestuotojai pažadėjo nesitraukti iš gatvių tol, kol vyriausybė, strateginė Vašingtono sąjungininkė, nesutiks su jos reikalavimais surengti pirmalaikius rinkimus, pakeisti balsavimo taisykles ir paleisti asmenis, kuriuos opozicija vadina politiniais kaliniais.

Naktį prie parlamento liko budėti maždaug 5 tūkst. žmonių.

M.Saakašvilis, kuris atšaukė kelionę į provincijos miestą ir liko sostinėje, padėties kol kas nekomentavo.

Parlamento pirmininkė Nino Burdžanadzė penktadienį susitiko su opozicijos lyderiais, bet jokių susitarimų nebuvo pasiekta, tik sutarta toliau tęsti dialogą.

„Jokia save gerbianti vyriausybė nepriims sprendimų, kai jai yra keliami ultimatumai. Rinkimai turi būti surengti laikantis susitarimų”, – po susitikimo su opozicijos lyderiais žurnalistams pareiškė N.Burdžanadzė, kuri yra artima M.Saakašvilio sąjungininkė.

Aukštas valdančiojo Nacionalinio judėjimo atstovas Giga Bokerija televizijai „Rustavi-2” irgi sakė, kad „opozicijos reikalavimai nėra rimti. Rinkimų data nebus pakeista”.

„Mes turime likti. Mums reikia tik kelių dienų iki pergalės. Mes nugalėsime. Mes nepalūšime”, – po susitikimo su N.Burdžanadze, kuri opoziciją apkaltino mėginimu šantažuoti valdžią, sakė opozicijos lyderis Levanas Gačechiladzė.

Pasak „Reuters” reporterio mitinge dalyvavo apie 70 tūkst. žmonių. Tad gatves užplūdusi minia priminė dramatiškas Rožių revoliucijos dienas, kai po protestų bangos buvo priverstas atsistatydinti tuometinis prezidentas Eduardas Ševardnadzė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.