Juodų žvakių liepsna – išėjusiems draugams

Lietuvoje pirmą kartą surengta simbolinė akcija mirusiems narkomanams paminėti. Per ją melstasi, kad gyvieji visiems suklupusiesiems būtų atlaidesni.

Vėjuotą Visų Šventųjų vakarą istorinėse sostinės Rasų kapinėse ant kelių dešimčių senų ir apleistų kapų liepsnojo juodos žvakės.

Pati spalva tarytum bylojo, kad tie, kuriems atminti jos buvo uždegtos, gyvųjų pasaulyje jautėsi be galo vieniši, o neretai ir atstumti. Jie buvo narkomanai.

Simbolinę akciją savo mirusiems draugams, pažįstamiems ir visiškai svetimiems asmenims, anapilin išėjusiems nuo narkotikų, pagerbti Vėlinių išvakarėse surengė asociacijos „Tavo drugys” atstovai.

Jos nariu gali būti kiekvienas, kuris mato narkotikų žalą ir yra pasiryžęs siekti, kad ji taptų kuo mažesnė. Vilniuje asociacija turi maždaug šimtą narių.

Papuošė tują

Pasak asociacijos pirmininko Daumanto Každailio, akcijos idėja kilo spontaniškai. „Kiekvienais metais per Vėlines ateinu į Rasų kapines, ant apleistų kapų uždegu po žvakutę, prisimenu išėjusius artimuosius, draugus, sukalbu maldą. Šios kapinės turi gerą aurą. Pamaniau, kad simboliškai galėtume pagerbti ir nuo narkotikų mirusius žmones”, – LŽ pasakojo jis.

Dar vienas renginio akcentas – kryžiais pažymėtos nedidelės popierinės kortelės, ant kurių buvo užrašyti mirusiųjų vardai, pavardės ar pravardės. Iš viso asociacijos entuziastai pagamino apie šimtą tokių kortelių. Ketvirtadienio vakarą jos buvo sukabintos ant vienos senos Rasų kapinių tujos. „Marija, maldaujam pagalbos savo mirusiems draugams, kurių nekenčiamos sielos klaidžioja ir neranda ramybės”, – susirinkusiųjų veiksmus palydėjo malda.

Panašią tradiciją turi ir Danijos pagalbos narkomanams organizacija, su kuria ryšius palaiko „Tavo drugys”. Viename Kopenhagos parke, kur iškilo paminklas mirusiems narkomanams, pievelėje, sustatoma daugybė batų porų, primenančių, kad jų avėtojai jau niekada nesugrįš.

Mirties priežastis neviešinama

Daugumą tų, kurių vardai buvo įrašyti kortelėse, gerai pažinojo asociacijos senbuvė Irina Skriabina. Dovilė, Kablys, Algis, Larka, Katia, Ilona, Vygis, Vadimas, Džo, Aušra. „Kokios gražios, protingos, gabios merginos buvo, – įrašus palydi Irinos komentaras. – O šis – puikus dailininkas, tas – juvelyras, ano – tėvai žinomi žmonės.” Pasak Irinos, dauguma jų turėjo aukštąjį išsilavinimą. Dažniausia mirties priežastis – sepsis (kraujo užkrėtimas).

D.Každailio teigimu, niekas tiksliai nežino, kiek žmonių miršta dėl narkotikų poveikio. Neretai mirties priežastis slepiama, pavyzdžiui, nurodoma, kad asmuo mirė sustojus širdžiai. „Paprastai ir artimieji nenori, kad aplinkiniai žinotų, kas pražudė jų sūnų ar dukrą”, – sakė „Tavo drugio” pirmininkas. Jis prisiminė atvejį, kai tėvai nenorėjo, kad sūnus narkomanas būtų palaidotas giminės kapuose, todėl jo palaikus kremavo.

Kiek Lietuvoje narkomanų, tikslių duomenų taip pat nėra. „Oficiali statistika susieta su narkologine įskaita, o tai tikrai neatspindi realybės”, – tikino D.Každailis.

Kraupi statistika

2006 metais į asmens sveikatos priežiūros įstaigas dėl apsinuodijimų narkotikais ir psichodisleptikais (haliucinogenais) buvo kreiptasi 287 kartus (kreipėsi 245 asmenys). Daugiausia dėl apsinuodijimo opiumu (55 atvejai). Asmenys iki 18 metų dažniausiai kreipėsi dėl apsinuodijimų sintetiniais narkotikais, kanapėmis ir haliucinogenais, 11 atvejų (26 proc.) prireikė reanimacijos paslaugų.

Statistikos departamento duomenimis, mirtingumas, kai pagrindinė mirties priežastis buvo narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimas, pernai buvo didžiausias per pastaruosius šešerius metus. 2006-aisiais užregistruoti 62 mirčių nuo narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo atvejai (2005 m. – 31, 2004 m. – 38, 2003 m. – 40). Tai sudaro 0,14 proc. visų Lietuvoje registruotų mirčių. Daugiausia mirusiųjų dėl narkotikų pernai buvo Vilniuje (36).

Tarp užsikrėtusiųjų ŽIV infekcija net 87 proc. yra narkomanai.

Prieš kelerius metus atlikto tyrimo duomenimis, narkotikų bent kartą gyvenime yra bandę 8,2 proc. Lietuvos gyventojų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.