Moldova atnaujino vyno eksportą į Rusiją

Moldova ketvirtadienį atnaujino alkoholio eksportą į pagrindinę savo rinką – Rusiją, kuri pagaliau atšaukė 20 mėnesių trukusį embargą, padariusį daug žalos Moldovos ekonomikai.
Tačiau analogiškas draudimas gruziniškiems vynams tebegalioja.

Rusija uždraudė tiekti Moldovos vynus 2006 metų kovą, motyvuodama sanitarijos reikalavimais. Kišiniove šis embargas iš pradžių buvo traktuojamas kaip politiškai motyvuota bausmė už provakarietišką politiką, bet vėliau vyriausybė pripažino, kad produkcijos kokybę būtina griežtai kontroliuoti ir pradėjo glaudžiai bendradarbiauti su Rusijos vartotojų teisių priežiūros tarnyba.

Moldovos ir Rusijos prezidentai Vladimiras Voroninas ir Vladimiras Putinas apie embargo panaikinimą paskelbė dar pernai lapkritį, bet praėjo metai, kol tiekimas buvo atnaujintas.

„Šiandien pirmoji mūsų produkcijos siunta perėjo Rusijos muitinės kontrolę ir iškrauta sandėlyje Maskvoje”, – sakė Moldovos valstybinės organizacijos „Moldova-vin” eksporto valdybos viršininkas Iurie Mudrea (Jurijė Mudria).

Bendros įmonės „Calarasi-Divin” komercijos direktorius Iurie Dranga (Jurijė Dranga) savo ruožtu pranešė, kad tai pirmoji įmonė, atnaujinusi eksportą į Rusiją.

Jis informavo, kad pirmoji mašina su moldavišku konjaku perėjo muitų kontrolinę ir iškrauta Maskvoje esančiame sandėlyje, iš kurio gėrimai vežami į parduotuves.

Paskutinieji metai prieš įvedant embargą buvo aktyviausi moldaviško alkoholio eksporto metai.

„2005 metais eksportavome alkoholio už 313 mln. dol., iš kurių 80 proc. teko Rusijai”, – sakė I.Mudrea.

Ekspertų nuomone, Rusijos embargas Moldovos ekonomikai atsiėjo 200 mln. dolerių, pridūrė jis.

Įvedus embargą Moldova mėgino diversifikuoti vyno tiekimus, ir iš dalies jai pavyko. Nuo 2007 metų pradžios eksporto apimtis sudarė 60 proc. 2005 metų lygio.

Moldaviškai produkcijai išnykus iš Rusijos parduotuvių lentynų, jos vietą greitai užėmė panašūs gaminiai iš Europos, Lotynų Amerikos, Australijos ir pačios Rusijos.

„Rusijos rinka labai patraukli, bet ir konkurencija didelė. Moldova pajėgi konkuruoti su kitais tiekėjais, ir stengsis atsikovoti prarastas pozicijas”, – sakė I.Mudrea.

20 iš 179 Moldovos vyndarystės įmonių gavo visus būtinus Rusijos ir savo šalies sanitarijos institucijų ir muitinių leidimus. Vėl visu pajėgumu pradėjo veikti pilstymo linija, ir artimiausią savaitę šios gamyklos irgi atnaujins tiekimus į Rusiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.