Tūkstančiai mitingo Tbilisyje dalyvių skanduoja: „Miša, traukis!”

Penktadienį Tbilisio centre susirinko iki 40 tūkst. žmonių, reikalaujančių Michailo Saakašvilio vadovaujamą prezidentinę valdžią pakeisti parlamentine, kurios priekyje tikisi atsistoti opozicijos lyderiai.
Dar naktį prasidėjusi protesto akcija gali tapti pačia didžiausia po „rožių revoliucijos”, atvedusios į valdžią provakarietišką politiką M.Saakašvilį.

Mitinguotojai būriuojasi priešais parlamentą Rustavelio prospekte, kur stovi kelios policijos mašinos bei autobusai, budi apie 50 policininkų. Organizatoriai žadėjo laikytis viešosios tvarkos, o policija nenaudoti jėgos.

Rusijos, kurios valdžia konfliktuoja su M.Saakašviliu, valstybinė televizija tiesiogiai transliuoja iš Tbilisio.

„Mes norime, kad mūsų liaudis būtų savo šalies šeimininkė. Gruzijai reikia vyriausybės, kuri tarnautų liaudžiai, o ne atvirkščiai”, – sakė mitinge Leiboristų partijos lyderis Šalva Natelašvilis.

Mitinguotojai kaltina prezidentą nesugebėjimu kontroliuoti infliaciją, korupcijos įsigalėjimu ir polinkiu į diktatūrą.

Prezidentas penktadienį lankosi Kachetijos provincijoje, kur susitinka su Vakarų politikais, tarp jų JAV valstybės sekretorės pavaduotoju Danieliu Friedu (Danieliu Fridu), atvykusiais dalyvauti Gruzijoje vykstančioje konferencijoje.

Opozicija nepatenkinta ankstesniu prezidentui lojalaus parlamento sprendimu nukelti eilinius parlamento rinkimus į kitų metų rudenį, kad būtų galima juos surengti kartu su prezidento rinkimais. M.Saakašvilio oponentai reikalauja jų jau balandį, tikėdamiesi sustiprinti šios institucijos vaidmenį ir perimti pagrindinius prezidento įgaliojimus.

Išvakarėse opozicijos lyderiams nepavyko užsitikrinti tiesioginės Vašingtono, atsisakiusio tarpininkauti jos ir valdžios dialoge, paramos.

Vienas iš opozicijos aktyvistų Gija Tortladzė sakė „Reuters”, kad mitingo organizatoriai ketina perduoti valdžiai peticiją su savo reikalavimais. „Mes stovėsime tiek, kiek reikės”, – pridūrė jis.

Kalbėdamas dešimtims tūkstančių susirinkusiųjų, partijos „Laisvė” lyderis Konstantinas Gamsachurdija, velionio prezidento Zviado Gamsachurdijos sūnus, pareiškė: „Blogis todėl čia klesti, kad geri žmonės nieko nedaro, tad pradėkime veikti, stokime visi kartu petys į petį!”

Pasak jo, kai žmonės čia renkasi, prezidentas tuo tarpu puotauja Kachetijoje su svečiais iš užsienio.

Iškėlęs rankas, lygiai taip pat, kaip darydavo jo tėvas, K.Gamsachurdija šūktelėjo miniai: „Ar mums reikalingas toks prezidentas?” Atsakydami jam, dešimtys tūkstančių žmonių pradėjo skanduoti: „Miša, traukis!”

Aikštėje yra ir velionio ministro pirmininko Zurabo Žvanijos brolis Georgijus, kuris pareiškė remiąs opozicijos reikalavimus.

„Stovėsiu kartu su mitingo dalyviais aikštėje tiek, kiek reikės”, – sakė jis Gruzijos radijo „Imedi” eteryje.

Pasak jo, „Gruzijos liaudis sugebės iki galo apginti savo teisingus reikalavimus”.

„Žmonės supranta, kad taip toliau gyventi nebeįmanoma”, – pabrėžė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.