Pagrindinis kelias

„Ar gali būti kelias pagrindinis kito atžvilgiu, jeigu nėra pastatyti jokie kelio ženklai?” – klausia Jurbarko rajono gyventojas R.A.

Be abejo, gali taip būti. Pagrindinis – tai kelias užklota danga, susikertantis su neturinčiu dangos keliu. KET pagrindinio kelio samprata aptarta gana išsamiai. „29. Pagrindinis kelias – kelias, pažymėtas ženklais „Pagrindinis kelias”, „Sankryža su šalutiniu keliu”, „Šalutinis kelias iš dešinės (kairės)”, „Automagistralė” kertamojo ar prisijungiančiojo kelio atžvilgiu; kelias kito kelio, pažymėto kelio ženklais „Sankryža su pagrindiniu keliu”, „Važiuoti nesustojus draudžiama”, „Gyvenamosios zonos pabaiga”, atžvilgiu; kelias su danga (betonas, asfaltas, skalda, žvyras, grindinys ir panašiai) kelio be dangos atžvilgiu. Šalutiniame kelyje prieš pat sankryžą su danga esantis ruožas nedaro jo lygiareikšmio su kertamuoju. Pagrindinio kelio nėra reguliuojamose sankryžose.”

Žvyrkeliai – su danga

Pagrindiniai ar šalutiniai keliai nustatomi dviem esminiais būdais – pastačius pirmumą nustatančius kelio ženklus arba vieną iš susikertančių kelių užklojus danga. Atkreiptinas dėmesys, kad žvyrkeliai laikomi keliais, turinčiais dangą. Dėl to ties kelio su asfaltbetonio danga ir žvyrkelio susikirtimu, kad sankryža nebūtų lygiareikšmė, turėtų būti statomi pirmumo ženklai.

Gyvenamosios zonos

Reikėtų prisiminti, kad KET 220 ir 221 punktuose nurodoma, jog iš daugiabučių gyvenamųjų namų kiemo vedantis išvažiavimo kelias, nors ir nevadinamas pagrindiniu, faktiškai jam prilyginamas: „220. Transporto priemonės vairuotojas, įvažiuodamas į kelią iš gyvenamosios zonos, privalo duoti kelią juo artėjančioms transporto priemonėms. 221. Šio skyriaus reikalavimai taip pat taikomi daugiabučių gyvenamųjų namų kiemuose ir uždarose teritorijose.” Kadangi 220 ir 221 punktai išdėstyti tame pačiame KET skyriuje, vairuotojai, išvažiuodami į kitą kelią iš daugiabučių gyvenamųjų namų kiemų privalo elgtis lygiai taip, kaip įvažiuodami į tą kelią iš gyvenamųjų zonų.

Ne mažiau kaip du keliai

Suprantama, pagrindinis ir šalutinis keliai gali būti tik ten, kur yra ne mažiau kaip du keliai. Jeigu į vienintelį kelią įvažiuojama iš šalia kelio esančios teritorijos, laikoma, kad nėra ne tik šalutinio kelio, bet ir sankryžos. Kelio ženklas „Gyvenamosios zonos pabaiga” gali būti ir prieš sankryžą. Todėl pastačius ženklą vienas iš kelių tampa pagrindiniu, kitas – šalutiniu. Išvažiuojant iš kiemų, dažniausiai šalutinio kelio apskritai nėra, nes išvažiuojama iš šalia kelio esančios teritorijos. Vis dėlto vairuotojai turi elgtis taip pat, nes KET 146 punktas reikalauja, kas įvažiuodamas į kitą kelią iš šalia jo esančių teritorijų vairuotojas duotų kelią juo važiuojančioms transporto priemonėms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.