Rusija: energetiniai ryšiai su Kazachstanu nėra politiškai motyvuoti

Rusijos ir Kazachstano bendradarbiavimas energetikos srityje nėra politiškai motyvuotas, bet skatinamas ekonominių interesų, teigia Rusijos užsienio reikalų ministras.

Sergejus Lavrovas su oficialiu dviejų dienų vizitu lankosi šios Vidurio Azijos šalies sostinėje Astanoje.

„Energetinis bendradarbiavimas tarp Rusijos ir Kazachstano paremtas sveiku protu, ekonomine nauda ir bendrų interesų suvokimu… Tai neturi nieko bendra su bandymais politizuoti energetinę sferą”, – pareiškė S. Lavrovas spaudos konferencijoje po susitikimo su Kazachstano kolega Maratu Tažinu.

Rusijos diplomatas pabrėžė, jog abi šalys yra pripažintos kaip patikimos naftos ir dujų tiekėjos pasaulio rinkoms.

S. Lavrovas priminė, kad Rusija ir Kazachstanas bendradarbiauja Kaspijos dujotiekio projekte bei keliuose kituose dujų ir branduolinės energijos projektuose.

Rusija, Turkmėnistanas ir Kazachstanas gegužę sutarė tiesti vamzdyną palei Kaspijos jūros pakrantę ir transportuoti gamtines tujas iš Turkmėnistano per Kazachstaną į Rusijos vamzdynų tinklą, kuriuo dujos pasiekia Europą.

Kazachstano užsienio reikalų ministras taip pat pažymėjo, jog vamzdyno projektas nėra paremtas paslėptais politiniais motyvais, ir pabrėžė, jog šalis išlaikys savo energetinę partnerystę su Rusija ir ateityje.

Pasak S. Lavrovo, dvišalė prekyba praėjusiais metais pasiekė 13 mlrd. JAV dolerių ir „nuolat auga”.

Pernai Kazachstanas 42 mln. iš 52,3 mln. tonų eksportuotos naftos transportavo per Rusiją. Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas anksčiau yra sakęs, jog šalis sieks iki 2012-2015 metų padvigubinti naftos eksportą, tačiau tam būtina diversifikuoti vamzdynų maršrutus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.