ES komisarai gina prieštaringai vertinamas prekybos sutartis

Du Europos Sąjungos (ES) komisarai gina prieštaringai vertinamas ekonominės partnerystės sutartis su Afrikos bei Karibų ir Ramiojo vandenyno regiono (ACP) šalimis, praneša „EUbusiness”.

Straipsnyje dienraščiui „The Guardian” prekybos komisaras Piteris Mendelsonas (Peter Mandelson) ir plėtros komisaras Luisas Mišelis (Louis Michel) teigė, jog sutartys skirtos „suteikti didesnį pasitikėjimą ir daugiau galimybių vietos verslui, pritraukti naujas investicijas ir kurti stiprias regionines rinkas”.

Ekonominės partnerystės sutartys leidžia laisvą prekių ir paslaugų judėjimą tarp Europos ir ACP šalių, kurių dauguma nerimauja, jog rinkų atvėrimas pakenks jų trapioms ekonomikoms.

78 ACP šalys šiuo metu džiaugiasi specialiu priėjimu prie ES rinkos, tačiau Pasaulio prekybos organizacija (PPO) pareiškė, jog šis sandoris privalo būti nutrauktas iki 2008 metų sausio 1-osios ir turi būti atvertas kelias laisvoms rinkoms.

P. Mendelsonas ir L. Mišelis teigė, jog iki nurodyto termino nepasirašius PPO reikalavimų atitinkančių sutarčių „turėsime taikyti mūsų įprastinę lengvatų schemą visoms besivystančioms šalims, kuri yra mažiau dosni nei dabartinė schema”.

Jie teigė, jog su kažkuriais ACP regionais turėtų pavykti susitarti iki šių metų pabaigos, o derybose su kitomis šalimis prireiks daugiau laiko, tačiau tiksliai regionų ar šalių komisarai neįvardijo.

„Jei galėsime sutarti dėl prekių prekybos klausimo, manome, jog PPO turėsime solidų pagrindą”, – rašė jie.

„Tai reiškia, jog lengvatinis priėjimas prie ES rinkos bus saugus. Galėsime tada užbaigti derybas 2008 metų pradžioje”, – teigiama straipsnyje.

Komisarai pažymėjo, jog sutartys „nereikš „laisvos prekybos” tarp ES ir ACP šalių nuo sausio 1-osios ar artimiausioje ateityje”.

„ES kompanijos ir investuotojai nebando įsiveržti į rinkas. Didžiausia problema ta, kad ES verslas ir investuotojai rodo per mažą susidomėjimą šiais regionais, o ne tai, kad susidomėjimas per didelis”, – aiškina komisarai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.