Vaikai mokykloje – draudžiami

Grupė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narių įregistravo įstatymo pataisą, įpareigosiančią visas mokyklas kasmet apsidrausti ne mažiau nei 100 tūkst. litų dėl mokinių bei mokytojų turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo, rašo dienraštis „Vakaro žinios”.

„Pagrindinis motyvas – apsisaugoti nuo milijoninių ieškinių. Dabar milžiniški ieškiniai labai dažni medicinos įstaigose dėl nepasisekusio gydymo, medikų veiksmų, todėl ten įvestas privalomasis draudimas. Mokyklose rizika taip pat didelė. Vaikas gali bėgdamas nukristi nuo laiptų, įkišti pirštą tarp durų. Kad mokyklai, kuri yra atsakinga už vaikų saugumą, nebūtų pateiktas kelių dešimčių ar šimtų tūkstančių litų ieškinys, manome, kad reikalingas privalomasis draudimas”, – dėstė komiteto pirmininkas Virginijus Domarkas.

Pasak jo, draudikai savo kišenes privalėtų patuštinti kiekvieno nelaimingo atsitikimo mokykloje atveju, jei tik vaikas ar pedagogas patirtų traumą.

Vienas iš projekto autorių, parlamentaras Valerijus Simulikas tvirtino, kad vien Šiaulių mokyklose per metus įvyksta 20-30 nelaimingų atsitikimų, todėl draudimas – labai reikalingas. Be to, anot jo, tai mokymo įstaigoms per metus kainuotų tik 300-500 litų.

„Yra ne kartą buvę, kad metalo apdirbimo staklės, pagamintos 1960-1970 m., sužaloja vaikus: lūžus ašiai sužeidžiamos rankos ar akys. Valstybė privalo nupirkti naujas mokymo priemones. Bet tam nėra pinigų, todėl dalį atsakomybės turi prisiimti valstybė. Pavojai tyko ir sporto salėse, per chemijos, fizikos pamokas”, – aiškino V.Simulikas.

Tačiau specialistai tokius parlamentarų siūlymus vertina skeptiškai.

„Kažin, ar atsiras draudikų, norinčių apdrausti mokyklas. Jie įvertins savo riziką”, – samprotavo Draudimo priežiūros komisijos narys Laurynas Mindaugas Stankevičius.

Be to, jis priminė, kad privalomasis draudimas jau įteisintas ir visoms medicinos įstaigoms, tačiau šią prievolę atliko tik maža jų dalis.

„Įstatyme Seimas paliko skylutes. Tarkime, užsienio šalyse įstaigos, neatlikusios privalomojo draudimo prievolės, praranda licenciją. Mūsų įstatyme jokia bausmė už jo nesilaikymą įstaigoms nenumatyta”, – pabrėžė L.M.Stankevičius.

Tačiau, kaip jis pažymėjo, Seimas skylutes palieka ne visuose privalomojo draudimo įstatymuose. Pavyzdžiui, vairuotojams, sučiuptiems be privalomojo draudimo poliso, numatyta administracinė nuobauda. Jie, priešingai nei ligoninės, neturi galimybės pasirinkti – paisyti įstatymų, ar ne.

Beje, ir pats V.Domarkas pripažįsta, kad jokios sankcijos nebus numatytos ir privalomuoju draudimu neapsidraudusioms mokykloms.

„Savivaldybėms bus pavesta kontroliuoti, kad visos apsidraustų. Bausmės nenumatytos”, – neslėpė parlamentaras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.