Baseinai ir pirtys priešina Seimo kanclerį su parlamento vicepirmininku

Svarstymai apie naujo Seimo viešbučio statybas priešina Seimo kanclerį Gintautą Vilkelį bei parlamento vicepirmininką Gintarą Steponavičių.
Parlamentaras, reaguodamas į planus statyti viešbutį su laisvalaikio centru, siūlo išvis atsisakyti seimūnų aprūpinimo būstu, o vietoje to mokėti nuompinigius, kurių dydis siektų 1 VMDU (vidutinį mėnesio darbo užmokestį). Dabar tai sudarytų daugiau nei 1,8 tūkst. litų.

„Seimo kanceliarijoje yra užsisukę parengiamieji darbai, kaip vietoj šito Seimo viešbučio statyti viešbutį su laisvalaikio centru. Ir visiškai nenorima kritiškai pasižiūrėti ir paskaičiuoti. Dabar viešbučio išlaikymas ir ateityje naujo pastačius kainuos ne tiktai brangiai statybos, bet ir išlaikymas visas, komunaliniai mokesčiai, apsaugos visos. Tai yra tiesiog išlaidavimas”, – BNS pasakojo G.Steponavičius.

Tuo metu Seimo kancleris G.Vilkelis griežtai atmeta bet kokius kaltinimus apie „kanceliarijos užsisukimą” statyti naują viešbutį. Jo teigimu, šiuo klausimu būta tik diskusijų, tačiau nieko konkrečiai nėra planuojama.

„Jis (G.Steponavičius – BNS) pasakoja įvairius dalykus, kurių neįmanoma paaiškint. Jis pasakoja apie baseiną, pirtis. Jokiuose planuose niekur to nėra numatyta, aš turbūt viešai pareikalausiu kada nors pasiaiškinti”, – BNS teigė kancleris.

Anot G.Vilkelio, kanceliarija tik pateikė Turto bankui dokumentus apie planuojamą turto atnaujinimą.

„Paprasta kalba kalbant, senąjį turtą pardavus, galima įsigyti kažkokį kitą įstatymų nustatyta tvarka. Dokumentai yra paduoti, jokių veiksmų dėl planavimo, dėl jokių statybos darbų nei priimti yra, nei diskusijoje”, – sakė kancleris.

Tuo tarpu G.Steponavičius siūlo seimūnams mokėti nuompinigius ir iš viso atsisakyti viešbučio.

„Vietoje Seimo viešbutyje suteikiamų patalpų, Seimo nariams siūlau mokėti nuompinigius, už kuriuos ne Vilniuje gyvenantys Seimo nariai savo nuožiūra galėtų išsinuomoti Seimo kadencijos laikotarpiu jiems tinkamą gyvenamąjį būstą”, – rašoma Seimo valdybai pateiktame parlamento vicepirmininko rašte.

Jo teigimu, būtų tikslinga Seimo nariams nuompinigių skyrimą sieti su VMDU. Esą apsisprendus vienam Seimo nariui skirti 1 VMDU dydžio nuompinigius per mėnesį galima apskaičiuoti, kad metinės Seimo narių nuompinigių mokėjimui reikalingos lėšos siektų 1,6 mln. litų per metus.

Nuompinigiams mokėti, anot G.Steponavičiaus, pinigai rastųsi pardavus Seimo kanceliarijai šiuo metu nuosavybės teise priklausančias gyvenamąsias patalpas.

Jo teigimu, pardavus Gedimino prospekte įsikūrusį viešbutį bei 39 butus L.Giros gatvėje kanceliarija gautų 57,3 mln. litų.

G.Steponavičiaus teigimu, Seimo viešbučio kasdienė priežiūra reikalauja nemažų išlaidų – vien viešbučio apsauga per metus mokesčių mokėtojams kainuoja 227 tūkst. litų, eksploataciją prižiūrinčių darbuotojų atlyginimams – iki 100 tūkst. litų per metus. Dar prisideda išlaidos komunaliniams patarnavimams, einamajam pastatų remontui, baldų pirkimui.

„Seimas turi užsiimti savo tiesiogine veikla, o ne įvairiais ūkiniais dalykais, kaip viešbučio paslaugų teikimas. Juo labiau neturi užsiimti naujų viešbučių statybomis, tai yra ir per brangu”, – BNS teigė Seimo vicepirmininkas.

Jo nuomone, nuompinigių mokėjimas taip pat padėtų Seimui išvengti piktnaudžiavimų ir įvairaus plauko neskaidrių istorijų.

„Pilna Seimui garbės nedarančių istorijų, kuomet būta pikntaudžiavimų. Vienų ar kitų politikų giminaičiai, šeimos nariai ar kitokie žmonės, kuriems nepriklauso tokios patalpos, jomis naudojosi metų metais nemokėdami pinigų ir tokiu būdu padarė žalą valstybei’, – siūlymo priežastis aiškino G.Steponavičius.

Seimo nariai pagal įstatymus turi būti aprūpinami nemokamais būstais, jei jų gyvenamoji vieta yra bent 25 kilometrais nutolusi nuo Vilniaus

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.