Varžovai užsipuolė Clinton dėl Irano ir Irako

Demokratų pretendentai į JAV prezidentus antradienį vakare negailestingai puolė favoritę Hillary Clinton (Hilari Klinton), kurią kaltino padedant skubinti karą su Iranu ir nesusitvarkant su Irako klausimu.
H.Clinton taip pat buvo smerkiama dėl politinės „demagogijos”, be to, jos varžovai abejojo jos galimybėmis laimėti prieš respublikonų kandidatą per 2008 metų rinkimus.

Demokratų varžyboms pasiekus naują intensyvumo etapą, Barackas Obama (Barakas Obama) ir Johnas Edwardsas (Džonas Edvardsas) buvo kovingai nusiteikę. Iki pirmojo partijos balsavimo dėl Demokratų partijos kandidato paskyrimo, kuris vyks Ajovoje, likus 65 dienoms, jiedu puikiai žinojo, kad žūtbūt privalo sumažinti dviženkliu skaičiumi nusakomą H.Clinton persvarą, kurią rodo apklausos.

J.Edwardsas, kuris 2004 metais buvo demokratų kandidatas į viceprezidentus, kritikavo H.Clinton dėl to, kad ji balsavo už Senato sprendimą laikyti Irano Revoliucinę gvardiją teroristine organizacija. Kritikų nuomone, tai gali būti panaudota kaip karo pateisinimas.

„Jūs duosit šiam prezidentui colį, o jis pasiims mylią”, – sakė J.Edwardsas ir apkaltino H.Clinton politine „demagogija”.

H.Clinton sakė, kad per minimą balsavimą praėjusį mėnesį norėjo padidinti diplomatinį spaudimą Iranui, tikėdamasi, kad jis atsisakys savo branduolinės programos.

„Nepritariu šiam veržimuisi į karą, bet taip pat nepritariu ir neveiklumui”, – sakė ji.

Senatorius B. Obama, kuris stengiasi pateisinti didžiulius lūkesčius dėl jo kampanijos, pavadino H.Clinton Irako karo bendraautore, nes ji 2002 metais balsavo už tai, kad George’o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracijai būtų leista įsiveržti į Iraką.

Pasak jo, H.Clinton vėliau teigė, kad to balsavimo tikslas buvo tik JAV diplomatijos Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) atžvilgiu sugriežtinimas.

„Tai gali būti politinis nuovokumas, bet nemanau, kad tai yra aiškus kontrastas, kurio mums reikia”, – sakė jis.

B.Obama, kurio Senate per balsavimą dėl Irano nebuvo, perspėjo, kad ta priemonė yra pavojinga, kai „prezidentas kalba apie Trečiąjį pasaulinį karą”.

Tačiau nei H.Clinton, nei J.Edwardsas, nei B.Obama griežtai neatmeta karo veiksmų Irano atžvilgiu galimybės.

H.Clinton varžovai teigė, jog ji keitė pozicijas pagal besikeičiančius politinius vėjus ir taip supriešino žmones, kad galbūt nebegali laimėti visos šalies rinkimų.

B.Obama sakė, kad H.Clinton prezidentavimas reikštų grįžimą prie partijų tarpusavio kovų, kurios temdė jos vyro Billo Clintono (Bilo Klintono) prezidentavimą.

„Tai kovos, kurias išgyvename nuo 10-ojo dešimtmečio, – sakė jis. – Mums nebereikia dar aštuonerių metų rietenų”.

J.Edwardsas per debatus, kurie turbūt buvo nesėkmingiausi H.Clinton per šią kampaniją, savo varžovei sakė, kad ji gali būti gera dovanėlė respublikonams.

„Iš tikrųjų jie nori varžytis su jumis, galbūt todėl jie ir toliau jus kelia”, – pareiškė jis.

H.Clinton nepatogioje padėtyje atsidūrė ir dėl savo prieštaringo atsakymo dėl to, ar Niujorke nelegaliems imigrantams turėtų būti išduodami vairuotojo pažymėjimai.

„Senatorė Clinton per maždaug dvi minutes pasakė du skirtingus dalykus, (o) Amerika ieško prezidento, … kuris būtų nuoseklus”, – sakė J.Edwardsas.

Tinklalapyje „RealClearPolitics.com” skelbiamas nacionalinių apklausų rezultatų vidurkis rodo, kad H.Clinton pagal populiarumą 26-iais proc. lenkia B.Obamą. J.Edwardsas yra trečioje vietoje.

Tačiau pirmadienį paskelbti naujos apklausos rezultatai rodė, kad itin svarbioje Ajovos valstijoje, kur partijos kandidato rinkimai įvyks sausio 3 dieną, pretendentų populiarumas yra apylygis.

Ši Ajovos universiteto atlikta apklausa rodė, kad H.Clinton populiarumas yra 28,9 proc., B.Obamos – 26,6 proc., o J.Edwardso – 20 procentų.

Demokratai taip pat nusitaikė į respublikonų pretendentus. Delaverui atstovaujantis senatorius Josephas Bidenas (Džozefas Baidenas) pašiepė respublikonų favoritą, buvusį Niujorko merą Rudy Giuliani (Rudį Džulianį) ir jo dažnas nuorodas į savo darbą po rugsėjo 11-osios atakų.

„Rudy Giuliani, turbūt mažiausiai kompetentingas žmogus po George’o Busho, siekiantis prezidento (posto) … Sakinyje jis pasako tik tris dalykus: daiktavardį, veiksmažodį ir rugsėjo 11-ąją”, – sakė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.