VRM ir KAM struktūrose dirba Rusijos ir buvusių SSRS valstybių universitetų auklėtiniai

Vidaus reikalų ir krašto apsaugos struktūrose dirba daugiau Rusijos ir kitų buvusių Sovietų Sąjungos valstybių universitetų auklėtinių nei Vakarų šalyse mokslus krimtusių tarnautojų.
Tokia tendencija matoma iš Vidaus reikalų ir Krašto apsaugos ministerijų duomenų, kurie buvo pateikti atsakant į Tėvynės sąjungos lyderio Andriaus Kubiliaus kreipimąsi.

Anot jų, vidaus reikalų sturuktūrose dirba 149 karjeros ir statutiniai tarnautojai, po 1990 metų kovo 11 dienos aukštąjį išsilavinimą įgiję Rusijos universitetuose. Kitose buvusiose SSRS respublikose po šios datos išsilavinimą įgijo 59 tarnautojai.

Tuo metu Vakarų šalyse mokslus baigė tik 27 asmenys.

Daugiausia „rytietiškų” (rusiškų ir kitų buvusių sovietinių valstybių) diplomų turi Policijos departamento darbuotojai – 133, Valstybės sienos apsaugos tarnyboje tokių asmenų yra 34, o Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente – 30.

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) pateikti duomenys liudija, kad ir čia daugiau studijavusiųjų Rusijos ar kitų SSRS respublikų universitetuose nei Vakarų šalių aukštosiose mokyklose.

Vakarų valstybėse mokslus baigė 68 tarnautojai, tiek pat – 68 – Rusijoje, dar 37 – kitose buvusiose sovietinėse respublikose.

A.Kubiliaus nuomone, Lietuvos specialiosios tarnybos trėtų įvertinti, ar didelis mokslus Rusijoje baigusių asmenų skaičius neliudija grėsmės nacionaliniam saugumui.

Konservatorių lyderis kreipdamasis į abi ministerijas pažymėjo, jog kariuomenėje ar policijoje turėtų dirbti tinkamą išsilavinimą turintys pareigūnai, tačiau Lietuvoje nelegaliai veikiančios įvairios kitų šalių aukštosios mokyklos ar jų filialai kelia vis daugiau rūpesčių.

„Jose dažnai negarantuojama mokymo kokybė, tačiau besimokantiems patrauklios tuo, kad diplomai gaunami greitai ir pigiai. Tokius diplomus neretai įsigyja ir valstybės tarnyboje dirbantys pareigūnai, kurių pareigos reikalauja aukštojo mokslo cenzo”, – kreipimesi dėstė A.Kubilius.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) duomenimis, per pastaruosius penkerius metus 500 Lietuvos piliečių kreipėsi į Studijų kokybės vertinimo centrą (SKVC), prašydami pripažinti jų Rusijos ar Baltarusijos aukštosiose mokyklose įgytą išsilavinimą.

Problema, su kuria susiduria studijų vertintojai, yra ne nelegalus diplomas, bet nelegaliai Lietuvos teritorijoje Rusijos bei kitų valstybių universitetų vykdomos aukštojo mokslo studijos.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) galimai nelegalių universitetų veiklai Lietuvoje tirti spalio pradžioje pasiūlė suformuoti tarpžinybinę darbo grupę iš ŠMM, Vidaus reikalų ministerijos bei Valstybės saugumo departamento (VSD) ir SKVC specialistų. Grupė išvadas turėtų paruošti iki gruodžio 1-osios.

Vyriausybė licenciją veikti Lietuvoje yra davusi tik Lenkijos Balstogės universiteto filialui Vilniuje. 2005 metais Lietuvoje buvo nutraukta Tarptautinės Baltijos akademijos (TBA) veikla. Ši akademija Lietuvoje nelegaliai veiklą vykdė nuo 2003-iųjų, ją globojo Lietuvoje taip pat nesertifikuotas Baltijos rusų institutas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "VRM ir KAM struktūrose dirba Rusijos ir buvusių SSRS valstybių universitetų auklėtiniai"

  1. Jevi Krus

    Tai liudija ne apie gresme saugumui,o apie Kubilio paranoja bei rusofobija.
    O dar apie biurokratizma,nes dirbo zmogus,buvo geras arnautojas,o po 2004 jam jau negalima dirbt jo darbo,atseit be aukstojo,o kaip iki siol jis dirbo???
    Cia prastuma savo vaikaicius…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.