Elektros skirstytojams nustatytos visuomeninės kainos lubos

Valstybinė kainų ir energetikos komisija (Komisija) antradienį nustatė visuomeninių elektros energijos kainų viršutines ribas „Rytų skirstomųjų tinklų” (RST) ir VST bendrovėms 2008 metams.

Visuomeninės elektros energijos kainos taikomos vartotojams, kurie elektros energiją perka iš visuomeninio tiekėjo (RST ir VST), o ne laisvai pasirenka tiekėją. Šių kainų viršutinės ribos skaičiuojamos sumuojant elektros energijos gamybos (pirkimo) kainą, viešuosius interesus atitinkančių paslaugų, reikalingų sistemos stabiliam darbui užtikrinti, kainą, elektros visuomeninio tiekimo paslaugos kainą, elektros energijos perdavimo aukštos įtampos tinklais kainą, skirstymo vidutinės įtampos tinklais bei skirstymo žemos įtampos tinklais kainą.

Komisija RST nustatė tokias ribas: visuomeninių kainų viršutinė riba vartotojams, gaunantiems elektros energiją iš 110 kV ir aukštesnės įtampos elektros tinklų – 17,29 ct/kWh (dabar galioja 13,78 ct/kWh); vartotojams, gaunantiems elektros energiją iš žemesnės kaip 110 kV, bet ne žemesnės kaip 6 kV įtampos elektros tinklų – 24,49 ct/kWh (dabar galioja 20,08 ct/kWh); vartotojams, gaunantiems elektros energiją iš 0,4 kV įtampos elektros tinklų – 35,59 ct/kWh (dabar galioja 30,14 ct/kWh).

VST visuomeninių kainų ribos: vartotojams, gaunantiems elektros energiją iš 110 kV ir aukštesnės įtampos elektros tinklų – 17,28 ct/kWh (dabar galioja 13,76 ct/kWh); vartotojams, gaunantiems elektros energiją iš žemesnės kaip 110 kV, bet ne žemesnės kaip 6 kV įtampos elektros tinklų – 25,51 ct/kWh (dabar galioja 21,13 ct/kWh); vartotojams, gaunantiems elektros energiją iš 0,4 kV įtampos elektros tinklų – 35,87 ct/kWh (dabar galioja 30,3 ct/kWh).

RST ir VST artimiausiu metu Komisijai turi pateikti konkrečias elektros energijos kainas ir tarifus bei jų taikymo tvarkas, galiosiančias nuo 2008 m. sausio 1 d. Komisija iki gruodžio 1 d. patikrins, ar skirstomųjų tinklų įmonės, diferencijuodamos tarifus, neviršijo Komisijos nustatytų ribų, nediskriminavo atskirų vartotojų grupių, ir priims sprendimą dėl elektros energijos kainų ir tarifų bei jų taikymo tvarkų paskelbimo.

Elektros energijos gamybos kaina sudaro apie 30-35 proc., perdavimo paslaugos – apie 10-12 proc., skirstymo paslaugos – apie 44-45 proc., tiekimo – apie 1 proc., o PVM – apie 14-15 proc. visos elektros energijos kainos, kurią moka gyventojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.