Derėtis dėl Ignalinos AE darbo pratęsimo – per anksti, teigia G.Kirkilas

Premjeras Gediminas Kirkilas sako, kad dar anksti kalbėti apie derybas dėl Ignalinos atominės elektrinės antrojo bloko darbo pratęsimo.
Interviu Lietuvos radijui iš Oslo Gediminas Kirkilas antradienį teigė, jog tik susitarus dėl trečiojo bloko statybos, bus galima svarstyti ir teikti siūlymus Europos Sąjungai pakeisti antrojo bloko uždarymo terminą.

„Kol nebus pastatyta nauja (atominė elektrinė – BNS), mes būsime priversti naudoti tas energijos rūšis, kurios didina emisiją (anglies dvideginio – BNS)”, – sakė G.Kirkilas.

Anot jo, apie derybas kalbėti dar ankstoka, nes toks dialogas gali iš viso neprasidėti, tačiau, premjero manymu, vis daugėja argumentų bandyti pradėti tokias derybas.

„Mes turime kai kuriuos argumentus, kuriuos dėstome, nes per tą laiką, kai Lietuva įsipareigojo uždaryti atominę elektrinę, mes labai sumažinome emisiją, antra, kai tapome ES nariai, įsipareigojome dar labiau – iki 20 proc. iki 2020 metų dar ją sumažinti. Tai šiek tiek pasikeitė aplinkybės ir mes, aišku, jas išdėstysime Europos Komisijai, tačiau tai nereiškia, kad tai bus derybos – jų gali ir nebūti, tai yra viena iš galimybių”, – kalbėjo G.Kirkilas.

Anksčiau jis tvirtino, kad Lietuva ieško derybininko, kuris Bendrijoje aiškintųsi galimybes derėtis dėl jėgainės antrojo bloko darbo pratęsimo. Tarp galimų kandidatų paminėtas buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

„Niekas niekam nieko nesiūlo – tai tik idėja”, – antradienį pareiškė G.Kirkilas.

Lietuvos ūkio ministras Vytas Navickas yra pareiškęs, kad ES galėtų leisti Lietuvai neuždaryti Ignalinos atominės elektrinės 2009-aisiais ir eksploatuoti ją iki bus pastatyta nauja branduolinė jėgainė.

Uždarius elektrinę elektros energija pabrangs 40 proc. ir Lietuvos energetinis sektorius bus 75 proc. priklausomas nuo Rusijos gamtinių dujų.

Lietuva yra įsipareigojusi iki 2009 metų gruodžio uždaryti dabar veikiančią atominę jėgainę, kurioje dirba vienas Vakaruose nesaugiu laikomas rusiškas RBMK tipo reaktorius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.