Kaunas ruošiasi švęsti 600 metų savivaldos jubiliejų

2008-ieji paskelbti Kauno miesto savivaldos 600 metų jubiliejaus metais, o neeilinei šventei planuojama ir nekasdieniška atributika bei naujų tradicijų įgyvendinimas, viena jų – miesto vėliavų populiarinimas.
„Juk turi kažkas vienyti bendruomenę per šventes”,- įsitikinęs vyriausiasis miesto ceremonmeisteris ir Deputatų klubo vadovas Kęstutis Ignatavičius. Anot jo, turėti miesto vėliavą yra patriotiška, o kad patriotizmo kauniečiams netrūksta, įrodo ir krepšinio sirgaliai.

Kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios”, K.Ignatavičius pripažino, kad kai kam tokios ceremonijos diegimas gali pasirodyti kiek amerikonizuotas, tačiau sakė didelės bėdos nematąs.

Miesto jubiliejaus klausimas svarstomas labai rimtai. Praėjusią savaitę taryba gavo raštą iš Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) vadovų ir istorikų dėl miesto gimtadienio datos. VDU atstovai teigia, kad reikėtų daugiau dėmesio skirti tai datai, kai Vytautas Didysis 1408 metais vasario 16 dieną miestui suteikė Magdeburgo teises, nei 1361 metų datai. 1408-aisiais pirmą kartą buvo paminėtas ir Kauno vardas.

Laikinosios sostinės valdžia ketina kreiptis į prezidentūrą, kad ši jubiliejinius Kauno renginius įtrauktų į Lietuvos valstybės 1000-mečio minėjimo renginius, o šalies prezidentas 600 metų sukakties proga miestui įteiktų jubiliejinį raštą.

Tarp mero potvarkiu sudarytos darbo grupės jubiliejinių sumanymų yra labai rimtų darbų. Žadama rekonstruoti Vytauto Didžiojo privilegijos tekstą, išleisti miesto privilegijų rinkinį ir istorinį leidinį. Ketinama prašyti Lenkijos valstybės ir Sankt Peterburgo miesto valdžios archyvinių dokumentų apie miestą. Numatyta surengti istorinę reprezentacinę parodą apie Kauną, siūloma VDU trečiųjų rūmų skverelyje, kur lankosi daugybė akademinės bendruomenės, pastatyti paminklą savivaldos jubiliejui ir surengti pilietinę akciją „Dovana Kaunui”.

Antras pagal dydį šalies miestas jubiliejaus proga tikisi įsigyti senovinį miesto antspaudą, viešųjų svarstyklių Rotušės aikštėje, vaško lydyklą ir miesto laikrodį. Garbiai Kauno sukakčiai planuojama nukaldinti jubiliejinę monetą ir medalį. Jubiliejaus proga mieste prie Nemuno tikimasi pastatyti paminklą kunigaikščiui Vaidotui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.