Prokuratūra vėl prašo nuteisti eksministro Z.Balčyčio sūnų

Generalinė prokuratūra vėl prašo teismo pripažinti buvusio finansų ministro Zigmanto Balčyčio sūnų Donatą Balčytį kaltu baudžiamojoje byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo.
Eksministro sūnus dėl jam pareikštų kaltinimų buvo visiškai išteisintas Vilniaus miesto 3-ajame apylinkės teisme. Tačiau prokuratūra išteisinamąjį nuosprendį apskundė aukštesnės instancijos teismui.

Generalinė prokuratūra, kaip ir pirmos instancijos teisme, pirmadienį paprašė Vilniaus apygardos teismo pripažinti D.Balčytį kaltu ir skirti 10 tūkstančių baudą bei atimti teisę dirbti valstybės tarnyboje 4 metus.

Nors ir išteisintas dėl visų kaltinimų, politiko sūnus taip pat apskundė nuosprendį ir prašo pakeisti išteisinimo pagrindą – jis nori būti išteisintas nesant nusikaltimo įvykio.

Jis teigia, kad nepadarė jokio teisės pažeidimo. Tą patį pakartojo ir posėdyje.

„Dokumentų neklastojau, prokuroro skundą prašau atmesti, o mano – priimti”, – prašė teismo D.Balčytis.

Tuo tarpu valstybės kaltintojas, Generalinės prokuratūros prokuroras Linas Belevičius, primindamas liudytojų parodymus, su tuo nesutinka ir prašo D.Balčyčio skundą atmesti.

Kovo 27 dieną Vilniaus miesto 3-asis apylinkės teismas išteisino D.Balčytį ir kartu su juo teistus dar du asmenis, kurie buvo kaltinami oficialių dokumentų suklastojimu ir piktnaudžiavimu tarnyba. Teismas nusprendė, kad raštai, kurių klastojimu buvo kaltinamas ministro sūnus, nebuvo oficialūs dokumentai, o tik tarpiniai techniniai raštai, dokumentas iki galo nebuvo parengtas, nes nebuvo visų rekvizitų.

D.Balčyčio veiksmus dalyvaujant raštų sukeitime dėl bendrovės „Panevėžio melioracija” paraiškos Europos Sąjungos paramai gauti teismas įvertino kaip tarnybinį nusižengimą, o ne kaip nusikaltimą.

Valstybės kaltintojas sukritikavo išteisinamąjį nuosprendį, sakydamas, kad netinkamai buvo pritaikytas baudžiamasis įstatymas, dalis kaltinimo net nebuvo išnagrinėta, nuosprendis neatitinka faktinių aplinkybių, todėl jį reikia panaikinti.

„Nuosprendis unikalus tuo, kad už analogiškas pasekmes Vilčinskas nuteistas, o Balčytis – išteisintas”, – stebėjosi prokuroras L.Belevičius, sakydamas, kad tokiu būdu teismas pažeidė konstitucinį asmenų lygybės principą.

Kaltintojo teigimu, nuosprendyje yra prieštaravimų, kurie neleidžia nuosprendžio pripažinti teisėtu.

Teismas D.Balčyčio ir Mindaugo Vilčinsko veiksmus skirtingai įvertino atsižvelgęs į jų pareigas.

M.Vilčinskas, buvęs Lietuvos verslo paramos agentūros direktoriaus pavaduotojas, vienintelis pripažintas kaltu šioje byloje, nuosprendžio neskundė. Jis taip pat nedalyvauja bylos svarstyme apeliacine tvarka.

Generalinė prokuratūra nuosprendį skundžia ne tik dėl D.Balčyčio išteisinimo, bet ir dėl kitų kaltinamųjų – dėl 31 metų Tomo Ulinausko bei 29 metų Pauliaus Kairio visiško išteisinimo.

T.Ulinauskui prašoma skirti 7 tūkstančių 500 litų baudą, M.Vilčinskui – 5 tūkstančių litų baudą ir atimti teisę 2 metus dirbti valstybės tarnyboje. P.Kairiui kaltintojas prašo skirti 8 tūkstančių 750 litų baudą.

Teismas taip pat išklausys advokatų baigiamųjų kalbų. Gynėjai sako, kad prokurorai teismui padavė didesnės apimties apeliacinį skundą nei yra surašytas nuosprendis.

Vėliau išteisintiesiems šioje byloje bus suteiktas paskutinis žodis. Tada teismas priims sprendimą byloje.

Eksministro sūnus buvo įtariamas nusikaltęs, kai dirbo Lietuvos verslo paramos agentūroje projektų vertintoju.

Teisėsaugos pareigūnai iškėlė ir teismui perdavė bylą dėl Lietuvos verslo paramos agentūroje suklastotų bendrovės „Panevėžio melioracija” paraiškos Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramai gauti vertinimo dokumentų.

Bylos duomenimis, buvo pakeisti projekto vertinimo balai – iš pradžių paraiška buvo įvertinta 62 balais, vėliau pakeitus ir suklastojus dokumentus, vertinimo balai padidinti iki 65.

Ministro sūnus tikino, kad jis tiesiog taisė savo klaidą, norėjo išvengti galimos nuobaudos ir nemano, kad padarė kažką neteisėto. Tačiau pareigūnai sako, kad jis veikė buvusių savo bendradarbių prašymu.

D.Balčytis savo kaltės niekada neprisipažino ir, pasak prokuratūros, iš viso pateikė 4 įvykio versijas.

Bylos duomenimis, pernai sausį kartu su D.Balčyčiu dirbę T.Ulinauskas ir M.Vilčinskas atvyko į Lietuvos verslo paramos agentūros patalpas Vilniuje ir sekretoriaus kabinete sukeitė dokumentus. T.Ulinauskas tuo metu jau buvo išėjęs dirbti iš agentūros į kitą darbą.

Tuo metu atostogose buvęs D.Balčytis dokumente sukeitime nedalyvavo, tačiau jis laukė automobilyje šalia pastato.

Prokuratūros kaltinime rašoma, kad dokumentai buvo keičiami nenustatytų asmenų prašymu.

„Panevėžio melioracijoje” dirbo su T.Ulinausko draugu Nerijumi Žagūniu susiję artimieji. T.Ulinauskas su N.Žaguniu kartu studijavo Kaune, vyrai jau yra pažįstami apie dešimt metų.

Tuometinis finansų ministras Z.Balčytis iš posto atsistatydino netrukus po sūnaus išteisinimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.