Paskalos apie valdžios kaitą Vilniuje

Liberaldemokratas Juozas Imbrasas užsimena neužsibūsiąs meru. Liberalų sąjūdžio (LS) viršūnėlės prognozuoja, kad nustos remti valdančiąją koaliciją. Tai pakursto valdžios perversmo trokštančių konservatorių viltis, tačiau nenumarina nuojautos, kad viskas ir liks tik kalbomis prieš rinkimus.

Pusmetį sostinės vadžias išlaikęs meras J.Imbrasas pareiškė, kad galbūt iškeistų jas į Seimo nario mandatą. „Pagalvoju apie Seimą. Dar neapsisprendžiau. Pamąstau. Tačiau įdomu ir čia dirbti”, – sukakties ir nuveiktų darbų pristatymo proga vakar surengtoje spaudos konferencijoje prasitarė liberaldemokratas.

Vakar rytą užuominas apie pokyčius Vilniaus valdžioje laidė ir LS bei Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius. Pasak jo, „netruks ateiti laikas”, kai LS atstovai liausis remti pašalintojo prezidento Rolando Pakso vadovaujamus liberaldemokratus.

Užleistų savam

Nuolat kritikos tiek dėl profesinių, tiek dėl asmeninių savybių ir galimų interesų painiojimų sulaukiantis meras J.Imbrasas vakar postringavo, kad nuveikta daug svarbių darbų: pradėtos Nacionalinio stadiono ir tęsiamos aplinkkelių statybos, „užkurta” antikorupcijos programa ir nutraukta Naujosios Vilnios poliklinikos koncesijos sutartis. Tačiau meras pripažįsta, kad nepavyko tesėti vieno svarbiausių pažadų – sumažinti automobilių spūsčių, taip pat išspręsti atliekų išvežimo problemos, visiškai reformuoti savivaldybės administracijos.

Nors ir užsiminęs, kad miesto vadovo duona – ne tokia ir skalsi, jis tuojau pat užkirto kelią svarstymams, jog mero postą paleistų iš partijos „Tvarka ir teisingumas” rankų. „Yra daug jaunų energingų vyrų”, – apie savo įpėdinį prabilo jis ir paminėjo partijos kolegą vicemerą Evaldą Lementauską.

Pasitraukimas negriautų

Valdančiosios koalicijos partnerių socialdemokratų vicemeras Algirdas Paleckis negirdi jokių pavojaus signalų. „Čia paties J.Imbraso ir partijos apsisprendimas, tačiau jis neturėtų įtakos koalicijai”, – LŽ sakė jis.

Politiko nenustebino ir G.Steponavičiaus kalba. „Aš sunkiai įsivaizduoju, kaip LS eitų į Seimo rinkimus vis dar išlaikydama paramą Vilniuje R.Pakso liberalams demokratams, – kalbėjo G.Steponavičius. – Šitie sprendimai buvo skausmingi pavasarį, bet manau, kad rasime jėgų aiškiai pasakyti, ir tas momentas turbūt netruks ateiti.”

A.Paleckiui ši parlamentaro pozicija neatrodo ką nors lemianti: „Tai G.Steponavičiaus nuomonė, kuri buvo žinoma seniai, bet tik dabar pagarsinta. Iš Vilniaus taryboje esančių liberalų tokių signalų negirdėti. O jei ir pasigirstų, jų 4 balsai nėra lemiami. Ir be jų išlaikytume 26 balsų daugumą.”

Daug vilčių nededa

Pavasarį lipdant koalicijas liberaldemokratų ramsčiu tapusių LS išdavystę pajutę konservatoriai girdi G.Steponavičiaus užuominas, bet nepervertina jų. Tėvynės sąjunga (TS) pasimokė, kai net kilus įtarimų, jog J.Imbrasas siūlo kyšius už liberaldemokratams palankių sprendimų priėmimą, LS neparėmė J.Imbrasui parengtos interpeliacijos, ją teko padėti į stalčių.

„Duok Dieve, kad šitas G.Steponavičiaus žodis reikštų partijos praregėjimą. Tačiau nežinia, ar ši pozicija vieninga. Gali būti, kad jų partijos viršūnėlių ir taryboje dirbančių žmonių nuomonės nesutampa, – LŽ sakė TS frakcijos Vilniaus taryboje seniūnas Kęstutis Masiulis. – Bijau, kad tai gali būti tik žaidimai prieš rinkimus. LS ieško lokomotyvo, prie kurio galėtų prikabinti savo vagonėlį, nes vieni vargu ar sėkmingai nuvažiuotų į artėjančius Seimo rinkimus.”

K.Masiulis ketina kitą savaitę po Vėlinių susitikti su LS atstovais ir mėginti gaivinti „Švaros koalicijos” idėją. „Kalbėjomės dešimtis sykių, bet pabandysime dar kartą, – sakė jis. – Žinoma, vien LS pozicija nieko nekeis. Reikia socialdemokratų ir lenkų balsų.”

Naujadarais nelabai tiki ir kiti. LS lyderis Petras Auštrevičius LŽ taip pat sakė, kad kalbos apie „Švaros koaliciją” kol kas tuštokos. O G.Steponavičiaus poziciją pavadino atspindinčia nuolatinius svarstymus: „Nėra ko slėpti, nuolat stebime situaciją ir svarstome įvairias galimybes.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.