Dalis paskolų ėmėjų netiki, kad litas bus stabilus

Baimė, kad litas gali būti devalvuotas, verčia gyventojus rinktis brangesnes būsto paskolas. Dalis bankų klientų sutinka kas mėnesį mokėti keliais šimtais litų didesnes palūkanas vien už tai, kad būtų ramūs, jog lito devalvavimo atveju jie nenukentės, o gal net ir išloš, rašo „Lietuvos rytas”.

Nuo šių metų pradžios paskolų litais palūkanos, kurios ir taip buvo didesnės, pradėjo didėti kur kas sparčiau nei paskolų eurais. Per pastaruosius porą metų būsto paskolos litais jau pabrango daugiau nei dvigubai.

„DnB Nord” banko prezidento patarėjo Vadimo Titarenkos teigimu, viena iš priežasčių, dėl kurios gyventojai renkasi paskolas litais – tai devalvavimo lūkesčiai. Jei taip atsitiktų, tai labiausiai nukentėtų žmonės, kurie turi paskolas eurais. Apie galimą valiutos devalvavimą Baltijos šalyse jau ne kartą yra užsiminęs ne vienas užsienio ekspertas, tačiau V. Titarenka pabrėžė, kad nėra jokių priežasčių devalvuoti litą.

Lietuvos banko duomenimis, šių metų rugpjūčio pabaigoje namų ūkiai bankams buvo skolingi 9,237 mlrd. litų eurais ir 12,879 mlrd. litų nacionaline valiuta.

Prieš pusę metų „DnB Nord” analitikai skaičiavo galimą lito devalvavimo įtaką valstybei. Eksportuotojai turėtų geresnes sąlygas parduoti produkciją užsienyje, tačiau pabrangtų importuojamos prekės – dėl to efektas būtų nulinis. Tačiau papildomą neigiamą įtaką padarytų padidėjusi infliacija bei išaugęs gyventojų nepasitikėjimas bankais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.