Kokia dar Reformų sutartis?

Nesena apklausa rodo, kad 5 didžiausių Europos valstybių gyventojai nieko nežino apie naująją Reformų sutartį.

Spalio 18 dieną visi Europos Sąjungos (ES) šalių vadovai sutarė pasirašyti Reformų sutartį, kuri turi pakeisti 2005 metais žlugusį Europos Konstitucijos projektą. Prieš pat ES viršūnių susitikimą Lisabonoje bendrovė „FT/Harris Poll” apklausė Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Italijos, Ispanijos ir Vokietijos piliečius. Respondentams buvo pateikti klausimai apie naująją Reformų sutartį.

Apklausos rezultatai parodė, kad 5 didžiausių Europos valstybių piliečiai beveik nieko neišmano apie šią sutartį, o dauguma apskritai nežino, kas tai yra.

Apie sutartį visiškai nieko nenutuokia 68 proc. Didžiosios Britanijos, 56 proc. Prancūzijos, 62 proc. Italijos, 54 proc. Ispanijos, 67 proc. Vokietijos apklaustųjų. Su sutartimi nuodugniai susipažino vos 2 proc. Jungtinės Karalystės ir 1 proc. kitų 4 šalių apklaustųjų. Miglotą supratimą turi nuo 27 proc. iki 43 proc. respondentų.

Į klausimą „Ar manote, kad šalyje turėtų vykti referendumas dėl ES reformų sutarties?” teigiamai atsakė dauguma šį bei tą apie sutartį išmanančių respondentų, t. y. 75 proc. britų, 63 proc. prancūzų, 72 proc. italų, 65 proc. ispanų ir 76 proc. vokiečių.

Paklausti apie sutarties įtaką, beveik visi šiokį tokį supratimą turintys respondentai pripažino, kad poveikis bus teigiamas. Taip mano 35 proc. prancūzų, 42 proc. vokiečių, 44 proc. ispanų, net 49 proc. italų. O štai 51 proc. britų tiki, kad sutarties poveikis bus neigiamas. Apklausos organizatoriai padarė išvadą, jog Didžioji Britanija yra daug priešiškesnė ES nei kitos Europos valstybės. Tikėtina, jog euroskepticizmą britams skiepija įtakingiausi Jungtinės Karalystės dienraščiai.

5 šalių respondentai nesutaria, kokios institucijos turi daugiausia galių: Europos Parlamentas, Europos Komisija, ES valstybių narių vyriausybės ar Europos Teisingumo Teismas.

Daugelis žmonių negali pasakyti, ar nauja sutartis padidins ES galią, suteiks daugiau stabilumo, sukurs Europos supervalstybę, pagerins ES institucijų darbą.

Bendrovės „FT/Harris Poll” ataskaitoje rašoma: „Atsižvelgiant į tai, kad dauguma nieko nežino apie naują Reformų sutartį, nereikia stebėtis, kad žmonės apskritai neturi jokios nuomonės (nei teigiamos, nei neigiamos), net jei po apklausos pagrindinė informacija apie sutartį jiems buvo suteikta.”

Vienintelė ES šalis, kurioje bus privaloma surengti referendumą, yra Airija. Referendumas greičiausiai įvyks 2008 metų viduryje. Airijos premjeras Bertie’s Ahernas šiuo klausimu žada tartis ir su opozicija, nes, jo manymu, per referendumą partijoms reikia bendradarbiauti.

Airijos Konstitucija įpareigoja surengti referendumą dėl pokyčių, kurie gali turėti įtaką šalies valdymo būdui.

Tikimasi, kad Airija bus vienintelė šalis, kuri rengs visuotinį plebiscitą, nors, kaip atskleidė apklausa, to nori dauguma ir kitų šalių piliečių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.