Kitąmet menkių gaudytojai uždirbs mažiau

2008-aisiais menkių žvejybos kvota rytinėje Baltijos jūroje dalyje, palyginti su šiais metais, bus mažinama 5 proc.

Lietuvos žvejai praras apie 290 tonų menkių ir galės gaudyti jas 22 dienomis mažiau laiko nei šiemet.

Šiemet rudenį menkė pabrango. Pastaruoju metu jos kilogramas kainuoja nebe 5 Lt, o 5,90-6,10 Lt. Pasak Žvejybos Baltijos jūroje departamento direktoriaus Vaclovo Petkaus, taip atsitiko todėl, kad rinkoje šių žuvų trūksta. Taigi skaičiuojant, kad menkės kilogramas kainuos apie 6 Lt, nesugaudami 290 t menkių žvejai praras apie 1,74 mln. Lt.

Europos Komisija (EK) siūlė vakarinėje Baltijos dalyje menkių žvejybos kvotą sumažinti 33 proc., o rytinėje – 23 proc. Pasak Žemės ūkio ministerijos sekretoriaus Kazio Sivickio, toks žymus kvotos mažinimas yra nepagrįstas, paremtas iš esmės tik nelegalios žvejybos problemomis, dėl kurių neturėtų nukentėti sąžiningi žvejai.

Tokia Lietuvos pozicija buvo išdėstyta šią savaitę vykusiame Europos Sąjungos Žemės ūkio ir žuvininkystės tarybos posėdyje. Lietuvai vis dėlto pavyko išsiderėti palankesnes žvejybos sąlygas Baltijoje – 2008 m. rytinėje jos dalyje, kur lietuviai daugiausiai gaudo menkes, šių žuvų kvota bus mažinama tik 5 proc.

Šiemet Lietuvai buvo skirta 2 296 tonos rytinės ir 625 tonos vakarinės menkės, o kitais metais atitinkamai – 2 181 ir 450 t.

V. Petkaus teigimu, šiuo metu jau yra išnaudotas 91 proc. Lietuvos menkių kvotos, beliko gaudyti tik 234 tonos, tačiau ir žvejojama bebus maždaug pusantro mėnesio.

Beje, šį rudenį EK Lietuvai papildomai buvo skyrusi dar 180 t menkės, šis kiekis jau išdalintas. Šiemet keistis brėtlingius (šprotus) į menkes ne itin sekėsi. Pavyko su estais išmainyti brėtlingius į 24 t menkės santykiu 7:1.

Šiemet vienam žvejybos laivui teko apie 72 t bazinės kvotos menkių. Kadangi dar 11 žvejybos laivų pasitraukia iš žvejybos verslo, atiduodami į metalo laužą, kitąmet Baltijos jūroje menkes gaudys tik 31 laivas, tad vienam jų turėtų tekti beveik 85 t menkių.

V. Petkaus teigimu, kad žvejai galėtų lengviau atsidusti, reikėtų, kad kiekvienam laivui būtų leidžiama sugauti po 130-150 t menkės.

Be to, Lietuvai teko nusileisti dėl maksimalaus žvejybos dienų skaičiaus, kuris, palyginti su 2007 m., sumažintas 19 proc. Pasak V. Petkaus, 2008-aisiais bus žvejojama 22 dienomis mažiau.

Laimei, palanki situacija Lietuvos žvejams susiklostė dėl brėtlingių ir strimelių žvejybos kvotų. Priimtas sprendimas brėtlingių žvejybos kvotas kitais metais palikti tokias pat, kaip šiemet, o strimelių kvotas padidinti 10-15 proc. Šiemet Lietuvai brėtlingių buvo skirta 22 745 t, o strimelių – 3 874 t.

V. Petkaus teigimu, šiuo metu brėtlingių jau yra išgaudyta apie 60 proc. leistino kiekio, o strimelių – apie 16 proc. Pasak žvejų, pastarųjų žuvų kol kas nėra – jos mėgsta šaltą vandenį, tad pagrindinė jų žvejyba prasidės lapkritį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.