„Lietuvos energijos” vadovas vejamas iš posto trauktis neketina

Premjero ir prezidento dar vakar atsistatydinti neoficialiai paragintas „Lietuvos energijos” vadovas Rymantas Juozaitis nelinkęs atgailauti dėl šios bendrovės akcijų įsigijimo. Jo likimas ims aiškėti po tyrimo, kuris gali užtrukti kelis mėnesius.

Valstybės valdomos bendrovės „Lietuvos energija” generalinis direktorius R.Juozaitis, daugiau nei už pusę milijono litų įsigijęs savo įmonės akcijų, nemano pažeidęs įstatymus ar nusižengęs moralei. Jo netrikdo, kad akcijas pirko iš dukters ir žmonos valdomos įmonės „RNI Property”, užsiimančios įvairia investicine ir nekilnojamojo turto vystymo veikla Lietuvoje ir užsienyje.

Atlaidi direktoriui vakar buvo „Lietuvos energijos” valdyba. R.Juozaičio sprendimą įsigyti akcijų nutarta vertinti tik gavus Vertybinių popierių komisijos (VPK) išvadas.

„Lietuvos energijos” valdybos nariams ir vadovybei rekomenduota susilaikyti nuo sandorių bendrovės akcijomis iki planuojamo jos sujungimo su Rytų skirstomaisiais tinklais bei „VST”.

Padaryta klaida

Spalio 18-ąją R.Juozaitis daugiau kaip už 0,5 mln. litų įsigijo „Lietuvos energijos” akcijų mokėdamas po 6 litus už kiekvieną. Po šio sandorio bendrovės akcijos pabrango 28,2 proc. – iki 7,68 lito.

„Lietuvos energijos” valdybos pirmininkas Jurgis Vilemas vakar teigė, kad apie tai, jog R.Juozaitis pirko akcijų, juoba iš žmonos ir dukters įmonės, bendrovės valdyba nebuvo informuota. „Jis sau padarė meškos paslaugą. Juk buvo galima spėti, kokia kils reakcija esant tokiai situacijai, kai jungiasi bendrovės, kai bus formuojami nauji valdymo organai. Mano nuomone, buvo padaryta klaida”, – R.Juozaičio poelgį įvertino J.Vilemas.

Kartu jis atkreipė dėmesį, kad daugelyje pasaulio valstybių, kai vyksta stambių kampanijų susiliejimo procesas, galintis sukelti spekuliatyvią reakciją, prekyba biržoje tų bendrovių akcijomis apskritai sustabdoma. Pasak jo, galimybe įsigyti įmonės akcijų nesusigundė nė vienas „Lietuvos energijos” valdybos narys.

Pirkiniui nepalankus metas

„Nesijaučiu padaręs klaidos”, – vakar tikino R.Juozaitis, „Lietuvos energijai” vadovaujantis nuo 2002 metų. Pasak direktoriaus, kai kurie investuotojai, tarp jų – ir jo dukra, teigia, kad „Lietuvos energijos” akcijos yra gerokai pervertintos ir jų pirkti neapsimoka. „Mano dukra pareiškė seniai norinti atsisakyti bendrovės akcijų ir investuoti kitur, kur galima uždirbti kur kas daugiau pinigų, – aiškino R.Juozaitis. – Agitavau, kad neparduotų akcijų, nes tikiu bendrovės ateitimi. Kadangi jai tuo momentu reikėjo pinigų, aš tas akcijas nupirkau.” Direktorius sutiko, kad laikas šiam sandoriui gal ir nebuvo geriausias, tačiau jis tvirtino jokių įstatymų nepažeidęs. Paprašytas patikslinti, kiek „Lietuvos energijos” akcijų jis valdo dabar, R.Juozaitis tikino negalįs to pasakyti: „komercinė paslaptis”.

R.Juozaitis akcijų įsigijo artėjant sutarties dėl naują atominę elektrinę statysiančio investuotojo pasirašymo terminui, kai vertinamas trijų energetikos bendrovių turtas. „Lietuvos energijos” vadovas dalyvauja ūkio ministro Vyto Navicko vadovaujamos komisijos dėl nacionalinio investuotojo steigimo posėdžiuose.

Investuoja visame pasaulyje

Pasak R.Juozaičio, „Lietuvos energijos” akcijas jis pirko už pinigus, kuriuos uždirbo iš investicinių Rytų Europos fondų. Paklaustas, kur panaudojo vasarį iš banko paimtą 2 mln. litų paskolą, bendrovės vadovas prisipažino paskolų turintis kur kas daugiau. „Investuoju visame pasaulyje – Brazilijoje, Kinijoje, Vietname, Singapūre, Honkonge, Rytų Europoje. Lietuvoje iki šiol beveik neinvestuodavau. Pabandžiau – ir štai turiu problemėlę”, – šmaikštavo R.Juozaitis. Jis tikino, kad jo visas turtas įkeistas bankams, tik „šitas vienas kostiumėlis dar ne”.

Bendrovės vadovas piktinosi kalbomis, esą pardavęs ką tik įsigytas akcijas gavo 150 tūkst. litų pelno. „Kol kas savo akcijų tikrai neketinu parduoti, tai ilgalaikė investicija. Gal po kiek laiko jų vertė nukris ir tuos 150 tūkst. litų prarasiu”, – svarstė R.Juozaitis.

J.Vilemas, paklaustas, ar tai, kad R.Juozaitis akcijas įsigijo iš savo dukters įmonės, nėra sunkinanti aplinkybė, atsakė lakoniškai: „Kaip ir jūs, ne visai supratau šio veiksmo prasmę.” „Lietuvos energijos” direktoriaus teigimu, kur investuoti, jis su savo šeimos nariais nesitaria.

Ragina atsistatydinti

Prezidentas Valdas Adamkus, išgirdęs apie R.Juozaičio sandorį, ketvirtadienį pareiškė, kad šis turi atsistatydinti. „Nemačiau prezidento pareiškimo, negaliu nieko komentuoti”, – vakar sakė

„Lietuvos energijos” vadovas. Jis teigė lauksiąs VPK vertinimo.

Premjeras Gediminas Kirkilas mano, kad bendrovės „Lietuvos energija” vadovas turėtų atsistatydinti, jei pasitvirtintų informacija, jog įsigydamas įmonės akcijų jis pasinaudojo viešai neprieinama informacija.

Ūkio ministras Vytas Navickas trečiadienį pareiškė, kad R.Juozaitis pasielgė netinkamai, o vienas būdų išspręsti problemą – akcijas parduoti. Ministras pripažino, kad tą padarydamas R.Juozaitis uždirbtų, nes jo įsigytos akcijos jau pabrango.

Aiškėja naujos aplinkybės

VPK pirmininkė Vilija Nausėdaitė LŽ teigė susilaikanti nuo R.Juozaičio poelgio vertinimų, kol vyksta tyrimas. Ji tik užsiminė, kad aiškėja įvairios naujos aplinkybės, tačiau jų neatskleidė. „Tyrimo sritis plečiasi, tad aišku, kad jis užtruks keletą mėnesių, o konkreti data neaiški”, – sakė V.Nausėdaitė.

Jeigu būtų įrodyta, kad „Lietuvos energijos” vadovas įsigijo akcijų pasinaudojęs įmonės vidaus informacija, tai būtų precedento neturintis atvejis Lietuvoje. „Kokia bus taikoma atsakomybė, priklausys nuo tyrimo rezultatų. Administracinės baudos yra nedidelės – 1-2 tūkst. litų, o jeigu nusikaltimas rimtas ir padaryta didelė žala, grėstų baudžiamoji atsakomybė – netgi laisvės atėmimas”, – kalbėjo VPK vadovė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.