Granatuose ir persikuose – keliskart daugiau pesticidų nei leistina

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) neleido į Lietuvą įvežti 14,97 tonos granatų iš Egipto ir uždraudė realizuoti šalies rinkoje 212 kilogramų ispaniškų persikų.

Granatus iš Egipto į Lietuvą įvežė bendrovė „Maxima LT”.

Atlikus šių vaisių mėginių tyrimus Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje nustatyta, kad pesticido lambda-cihalotrinas buvo tris kartus daugiau nei leistina.

Vilniaus miesto VMVT įpareigojo bendrovę „Maxima LT” visą 14,97 tonos granatų siuntą saugiai sunaikinti.

„Tai jau antras mūsų inspektorių nustatytas atvejis, kai „Maxima LT” importuoja nesaugius vaisius. Šių metų gegužės mėnesį buvo uždrausta realizuoti egiptietiškus apelsinus „Valensia” dėl šešis kartus didesnio nei leistina pesticido fenitrotiono kiekio”, – komentavo Vilniaus miesto VMVT viršininkas Algirdas Špukas.

Alytaus apskrities VMVT specialistai, vykdydami maisto taršos stebėsenos programą, iš individualios įmonės „Dzūkijos vaisiai” atrinko ispaniškų persikų mėginius tyrimams. Šių produktų tiekėja – bendrovė „Vilniaus augma”.

Tyrimo metu nustatyta, kad persikuose pesticido dichlorvoso likučiai šešis kartus viršija leistiną koncentraciją.

Alytaus apskrities VMVT uždraudė realizuoti visą persikų siuntą (212 kg), įpareigojo įmonę surinkti šių vaisių likučius iš rinkos ir saugiai sunaikinti.

Apie abu atvejus, kai vaisiuose pesticidų kiekis kelis kartus viršijo maksimalią leistiną koncentraciją, informuotos kitos Europos Sąjungos valstybės Skubiųjų pranešimų apie nesaugius maisto produktus ir pašarus sistema (RASFF).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.