Lietuvai pavyko išsiderėti palankesnius sprendimus dėl žvejybos kvotų

Europos Sąjungos (ES) Žemės ūkio ir žuvininkystės tarybos sesijoje Lietuvai pavyko išsiderėti palankesnius sprendimus dėl žvejybos sąlygų Baltijos jūroje 2008 metais.

Pasak Žemės ūkio ministerijos sekretoriaus Kazio Sivickio, Europos Komisija siūlė sumažinti vakarinėje Baltijos dalyje menkių žvejybos kvotą 33 proc., o rytinėje dalyje – 23 proc. Lietuvos įsitikinimu, toks žymus menkių žvejybos kvotos mažinimas yra nepagrįstas, paremtas iš esmės tik nelegalios žvejybos problemomis, bet dėl to neturėtų nukentėti sąžiningi žvejai.

Tokią poziciją Lietuva išdėstė ES tarybos posėdyje. Po ilgų derybų pavyko išsikovoti, kad rytinėje Baltijos dalyje, kur Lietuva daugiausiai žvejoja menkių, šių žuvų žvejybos kvota būtų mažinama tik 5 proc., tačiau iš dalies teko nusileisti dėl maksimalaus žvejybos dienų skaičiaus, kuris, palyginti su 2007 m., sumažintas 19 proc.

Derantis dėl vakarinės Baltijos dalies menkių žvejybos kvotos priimtas sprendimas ją mažinti 28 proc., o maksimalų žvejybos dienų skaičių – 10 proc. Pažymėtina, kad dalies žvejybos laivų veiklą nutraukus visam laikui dabar nustatytasis maksimalus žvejybos dienų skaičius galės būti atitinkamai padidintas.

Palanki situacija Lietuvos žvejams susiklostė dėl šprotų ir strimelių žvejybos kvotų. Priimtas sprendimas šprotų žvejybos kvotų nemažinti – ir kitais metais palikti tokias pat kaip šiemet, o strimelių kvotas padidinti 15 proc.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.