Seimo Pirmininko nuomone, pažeidimų nebūta, tačiau visiems privalu laikytis Seimo statuto reikalavimų

Šių metų spalio 25 d. Seimo Pirmininkui Viktorui Muntianui įteiktas keturiasdešimt dviejų Seimo narių raginimas kuo greičiau patvirtinti Lietuvos Respublikos asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos įstatymo pakeitimo įstatymo autentiškumą ir perduoti jį pasirašyti Lietuvos Respublikos Prezidentui.

Seimo Pirmininkas jau anksčiau buvo oficialiai pateikęs argumentuotą nuomonę Naujosios sąjungos frakcijos seniūnui Artūrui Paulauskui, kuris šių metų spalio 16 d. siūlė sulaikyti minėto įstatymo pasirašymą. V. Muntiano nuomone, raštu kreiptis į Seimą dėl priimant įstatymą padarytų Seimo statuto pažeidimų nėra pagrindo.

Minėto įstatymo pakeitimo įstatymo svarstymas buvo pradėtas dar pavasarį – 2007 m. balandžio 17 d. Ruošiantis posėdžiui, kaip reikalauja Seimo statuto 155 straipsnis, projektas ir Teisės departamento išvados Seimo nariams buvo išdalintos.

Tuomet pagal Seimo statuto 156 ir 157 straipsnių reikalavimus pastraipsniui buvo priimtas visas projektas. Rengiantis balsuoti už viso įstatymo priėmimą paaiškėjo, kad užsiregistravo mažiau nei 71 Seimo narys, todėl balsavimą buvo nuspręsta atidėti.

Taigi, 2007 m. spalio 11 d. posėdyje buvo balsuojama dėl 2007 m. balandžio 17 d. posėdyje pastraipsniui priimto įstatymo. Prieš balsavimą dėl viso įstatymo projekto, kad patiems Seimo nariams būtų lengviau jį prisiminti, buvo išdalintas projekto darbinis variantas su 2007 m. balandžio 17 d. posėdyje priimtomis pataisomis ir papildymais. Kadangi tai nebuvo naujas projektas, jo išdalinimo terminams Seimo statuto 155 straipsnis netaikytinas.

Kalbant apie balsavusių už Projekto priėmimą 2007 m. spalio 11 d. posėdyje skaičių, reikia priminti, kad pagal Seimo statuto 113 straipsnio 1 dalį Lietuvos Respublikos įstatymai, Seimo nutarimai ir kiti Seimo sprendimai priimami Seimo posėdžiuose paprasta (t. y. daugiau kaip pusės) posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma, išskyrus specialius Konstitucijos ir šio statuto nustatytus atvejus. Įstatymai priimami, kai Seimo posėdyje dalyvauja ne mažiau kaip pusė visų Seimo narių. Tai reiškia, kad prieš balsuojant dėl viso įstatymo projekto Plenarinių posėdžių salėje turi būti užsiregistravęs ne mažiau kaip 71 Seimo narys. Prieš minėto Projekto priėmimą registravosi 77 Seimo nariai.

2007 m. spalio 18 d. buvo gautas trisdešimties Seimo narių kreipimasis sulaikyti minėto įstatymo pasirašymą ir gavus Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvadą pakartoti balsavimą.

Šių metų spalio 19 d. vadovaudamasis Seimo statuto 78 ir 160 straipsnių nuostatomis Seimo Pirmininkas kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją prašydamas pateikti Seimui išvadas ir pasiūlymus, ar priimant nebuvo pažeista įstatymų leidybos procedūra ar kitos svarbios Seimo statuto nuostatos.

Etikos ir procedūrų komisija privalo pateikti savo išvadas per 5 darbo dienas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.